promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában küzd a mindennapi problémákkal ez a három nő, akiknek történetét a Hétköznapi kudarcok című filmben ismerhetjük meg
Borítókép:  Jelenetkép a Hétköznapi kudarcok című filmből. Forrás: Vertigo Média
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Világvége hangulat magánéleti problémákkal keveredve, három nő szemszögéből.

Három nő, egy tinédzser, egy fiatal anya és egy hatvanas éveiben járó asszony sorsa egy rejtélyes természeti katasztrófa árnyékában. Küzdenek mindennapi nehézségeikkel miközben a világ szó szerint esik szét körülöttük. Vajon meddig van jelentősége a normalitás látszatának, az élet apró-cseprő kihívásainak, amikor nyakunkon az emberiség végórája? – teszi fel a kérdést Grosan Cristina második nagyjátékfilmje, a Hétköznapi kudarcok.

A magyar-román rendező sci-fi elemekkel sűrített, drámai erejű, a kritikusok véleménye szerint mélyen lenyűgöző és elgondolkodtató alkotásának az világpremierjét hétfőn tartották a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál rangos versenyprogramjában, a Giornate degli Autori szekcióban. A hazai bemutatóra sem kell sokat várni, ami október 27-én lesz. A nemrég debütált magyar előzetes pedig már most betekintést enged ebbe a különleges látványú és hangulatú filmbe, amelyet közel négy éve kezdtek fejleszteni a készítők és megdöbbentő módon a benne látottak ma aktuálisabbak, valóságosabbak, mint valaha.

„Egészen más világ volt akkor, amikor elkezdtünk a Hétköznapi kudarcokokon dolgozni Klára Vlasáková forgatókönyvíróval. A pandémia, a szomszédunkban zajló háború viszont sok mindent megváltozatott. A filmben bemutatott helyzetek kezdenek emlékeztetni a mostani életünkre, amikor a hatóságok ellentmondásokba keverednek és egyre inkább elharapódzik a káosz körülöttünk”

- mondata a Hétköznapi kudarcok rendezője, Grosan Cristina.

Hozzátette, amikor meghívást kaptak a Velencei Filmfesztiválra, a válogatás során kiemelték a történet erős, a kudarcok ellen lázadó női főhőseit és a film általános érvényű konklúzióját. Azt, hogy Hétköznapi kudarcok mindenekelőtt arra bátorít, hogy tartsunk ki és kössünk szövetséget embertársainkkal.

A film főbb szerepeiben Nora Klimešová, Beáta Kaňoková, Taťjana Medvecká, valamint Kerekes Vica látható. A cseh-magyar-szlovák-olasz koprodukcióban, a Cseh Film Alap, az Eurimage, a Nemzeti Filmintézet, az Olasz Kulturális Minisztérium, a Cseh Televízió, az ARTE, a Szlovák Audiovizuális Alap, a Prágai Film Alap, a Friuli Venezia Giulia Audiovizuális Alap, a Pilseni Régió, és a Film Alap támogatásával elkészült Hétköznapi kudarcok magyar gyártója a Laokoon Filmgroup volt. Producerei Stalter Judit, Sipos Gábor és Rajna Gábor. A hazai forgalmazó a Vertigo Média.

Velence után először Magyarországon lesz látható a Hétköznapi kudarcok a miskolci CineFesten, a fesztivál záró produkciójaként. A szeptember 17-ei ünnepélyes vetítésen az alkotók közül részt vesz Grosan Cristina, Kerekes Vica, az operatőr Győri Márk, a film VFX-szakértője, Benyó Zoltán, illetve a producerek közül Marek Novák.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás