promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Igazán elképesztő az igazság: innen ered az oké szavunk, amelyet te is használsz minden nap
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy igazán fura szóeredet.

Valószínűleg sosem gondolkodtál el, hogy egy-egy szónak mi lehet az erdete, pedig néha igazán sokkoló a valóság, olyan sztorikat kaphatunk, amelyekben bizony egy egész történelmi korszak benne feszülhet. Ilyen például az oké szavunk, amelyről mindenki tudhatja, hogy az angolból terjedt el a világ minden táján. Szinte az összes országban használják, egy olyan univerzális kifejezés, amelyet mindig és mindenhol megértenek.

Sokszor úgy írjuk, hogy o.k., ebből már következtetni is lehet, hogy valójában egy rövidítésről van szó?

Az okét amúgy általában valamiféle helyeslésre használjuk, tehát általában pozitív kicsengése van. Az eredeteével kapcsolatban számtalan legenda kering amúgy, sokan a csaktó indián okeh kifejezésből erdeztetik, amely annyit tesz, hogy "így van". Sokan viszont skót, sőt, görög gyökeret tulajdonítanak neki, de mind-min arra próbál utalni, hogy valamilyen pozitív kicsengése van, és a rendben van kifejezésre reflektál.

A megfejtést azonban egy Allen Walker Read nyelvész tudatta a világgal, aki az 1960-as években jött rá a szó eredetére. Egy politikai mozzanat kellett hozzá, hogy felkapják az emberek. Martin Van Buren elnök újraválasztás kampányában kapott szerepet, hiszen őt „öreg kinderhooki”, azaz Old Kinderhook becenévvel illették, és azt hogy ennek a rövidítése is ok, tehát minden rendben, azaz all correct, azt nála is felhasználták. A szó így rakétagyorsasággal futott be karriert, és azóta is rengetegen használják.

(via Múlt-Kor)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás