promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes: így hívták eredetileg Wolfgang Amadeus Mozartot, tuti, hogy a legtöbb magyar nem hallotta még így
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ leghíresebb zeneszerzőjének meglehetősen hosszú neve volt.

Wolfgang Amadeus Mozart a világ egyik leghíresebb zeneszerzője, aki rövid élete alatt döbbenetes mennyiségű, már az ő idéjben is nagyon populáris zeneművet alkotott. Sokan nem is tudják, hogy egy-egy híres reklámban feltűnő klasszikus szerzemény bizony közel 500 éves már, mivel a híres osztrák zeneszerző 1756. január 27-én született Salzburgban. Az elképesztő géniusz zenei tehetsége már nagyon hamar megmutatkozott, gyermekkorában csodagyerekként kezelték, az első művét pedig hatévesen komponálta.

Mozartról elképesztő sztorik vannak, sőt, később egy orvos kiderítette azt, hogy miért nem mutatta meg soha a fülét senkinek, egész életében hosszú hajjal járt. Ám ez akkoriban nem tűnt fel sok embernek, mivel a hosszú haj volt a divat a 18. században. Mozartnak amúgy egy rika rendelenessége volt, a füle nem úgy nézett ki, mint a legtöbb embernek.

A legtöbben a különc zsenit Milos Forman rendezte 1984-es többszörösen Oscar-díjas filmből, az Amadeus-ból ismerik. De ebből sem derül ki pontosan, hogy mi is volt a híres zeneszerző igazi neve.

Mozart teljes neve az volt, hogy Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Gottlieb Mozart. És minden keresztnévnek külön-külön jelentése is van. A Theophilius és a Gottlieb mindkét név azt jelenti, hogy Isten kegyeltje. A Wolfgang anyai nagyapjára utal, a Joannes Chrysostomus pedig Aranyszájú Szent Jánosra, akit a gyermek védőszenjének szántak. A zeneszerző amúgy az Amadeus nevet nem is használta élete során, ezt inkább franciásan Amadéként használta általában, és őt is így hívták. Az Amadeus majd csak a 19. század elején vált világszerte használttá a zeneszerzőre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás