promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban létezett az És megint dühbe jövünk versenylova, Fárosz, akit Terence Hill hajtott a kultikus filmben
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Fárosz, a csodaló 41 évvel az És megint dühbe jövünk előtt halt meg, aztán újra futamot nyert Terence Hill-el.

1978-ban mutatták be a Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével készült És megint dühbe jövünk című kultikus filmet, ami a magyar címével ellentétben nem a Különben dühbe jövünk folytatása. Ebben a produkcióban a Firpo-testvérek fogadásokkal próbálnak meg összegyűjteni 100 ezer dollárt. Többek között fogadnak egy ügetőn is, ahol Johnny Firpo átveszi a megzsarolt zsoké helyét, hogy végül ő vezesse a Fárosz nevű versenylovat a célba.

Mindenki jól emlékszik az említett jelenetre, és valószínűleg rengetegen vannak, akik szóról-szóra fel is tudnák mondani minden egyes párbeszédét. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a méltán híres film előtt négy évtizeddel valóban létezett egy Fárosz (Pharos) nevű versenyló, aki elképesztő versenyrekordokat állított fel.

Az angol tenyésztett telivér versenyló 1920. április 4-én jött a világra, aki testvérével, Fairway-el együtt kiemelkedő sikert aratott a ménesben. Fárosz kilenc rajtjából hatot nyert már 2 éves korában, kilencből hármat 3 évesen. Ezek után még sok szép eredményt ért el, többször is maga mögött hagyta ugyancsak kiemelkedő magasságokban futó versenytársait; karrierje utolsó versenyét nem kevesebb, mint hat hosszal nyerte meg.

A vezető atyaként is emlegetett Fárosz 1931-ben Nagy-Britanniában és Írországban volt vezető, majd Franciaországba került, ahol 1937. április 30-án, 17 éves korában halt meg.

(Fárosz (Pharos), a brit csodaló. Fotó: Wikipédia)

Persze nem valószínű, hogy az És megint dühbe jövünk-ben látott Fároszt a brit csodalóról nevezték volna el, pusztán véletlen névegyezés lehet köztük (egyébként a fárosz, mint főnév világítótornyot, átvitt értelemben jelzőfényt jelent - a szerk.). Mindazonáltal így is érdemes tudni, hogy a kultikus film bemutatása előtt több, mint 40 évvel létezett egy Fárosz nevű versenyló, aki Kincsemhez hasonlóan egy tenyésztett, angol telivér volt, aki elképesztő eredményeinek köszönhetően írta be magát a történelembe.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás