promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A nyár legjobb sorozata egy konyhában játszódik, és olyan izgalmas, hogy még levegőt se veszel a nézése közben - The Bear kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A The Bear című sorozat nemcsak jó, hanem elképesztően jó.

Még június végén mutatták be Amerikában a The Bear című komikus dráma sorozatot, vagyis dramedyt, ami minden bizonnyal sokak számára kimaradt Magyarországon, mivel nincsenek benne nagy sztárok, és nem is egy látványos sci-fi, vagy valami rejtélyes, drága sorozat, amit orrba-szájba reklámozott volna egy stúdió vagy egy streaming platform.

A The Bear első ránézésre végtelenül egyszerű, mivel szinte végig csupán egy konyhában játszódik, de közben olyan fantasztikus, hogy egy pillanat alatt letaglózza a nézőt.

A The Bear főszereplője Carmy (Jeremy Allen White), az ismert és elismert, hihetetlenül tehetséges séf, aki megörökli a testvére pici, főleg szendvicseket árusító étkezdéjét, és eltökéli, hogy felfuttatja a helyet. A régóta ott dolgozó emberek persze nem nézik jó szemmel, hogy egy kis mitugrász egyik pillanatról a másikra mindent át akar alakítani, így nem éppen zökkenőmentesek a dolgok, de meg kell tanulniuk együtt dolgozni, és közben leküzdeni a személyes démonjaikat.


Kép: Profimedia

Az teszi igazán zseniálissá a The Beart, hogy minden működik benne, kivétel nélkül:

A dráma szívszorító és egyáltalán nem mű; a humor emberi és nem erőltetett; a színészek fantasztikusan hozzák a karaktereiket; a párbeszédek, kapcsolatok és reakciók valósnak hatnak, mintha tényleg hétköznapi emberek diskurálnának; illetve ez a sorozat olyan tökéletesen átadja a konyhai dolgozók stresszét, hogy mi is kimerülünk a pörgés közben.

Elénk tárul az igazi, félelmetes, torokszorító káosz, amit egyeseknek minden egyes nap át kell élniük a munkahelyükön úgy, hogy a végén senki sem veregeti meg a vállukat, hogy szép munka volt, miután túlélték az embertelen mentális megpróbáltatásokat – egészen elgondolkodtató, hiszen még külső szemlélőként is érezzük az ezzel járó fájdalmat.

A főszereplő, Jeremy Allen White tekintetében végig ott van a keserűség, a kétségbeesés és a bizonyítási vágy, így sokan tudnak azonosulni vele – egészen kiemelkedő teljesítményt nyújt, ezért neki köszönhetően tele van szívvel és lélekkel ez a széria, amit lehetetlen nem szeretni.


Kép: Profimedia

Ritka, mikor egy sorozat a létező összes szempontból remek, de a The Bear esetében ez áll fent. Egyszerűen tökéletes lett ez az aprócska, érzelmileg érett, őszinte alkotás, amiben egyetlen tekintet akkora erőt tud sugározni, mint máshol egy robbanás – az pedig már csak hab a tortán, hogy néhol annyira izgalmasak a szituációk, hogy tényleg alig kapunk levegőt a megtekintés közben.

A The Bear az év meglepetése, és egyúttal az eddigi talán legjobb sorozata is. Igazi mestermű, amit tanítani kéne, hiszen minden egyes jelenet olyan precízen és profin van felépítve, illetve megvalósítva, hogy mi is úgy érezzük, hogy ott vagyunk a szereplőkkel a konyhában, és szinte az életünk múlik azon, hogy időben felszeleteljük a hagymát, vagy nehogy odaégessük a húst.

Ha valami kihagyhatatlan, akkor az a The Bear, ugyanis ennél intenzívebb, hatásosabb és erőteljesebb sorozatot idén minden bizonnyal már nem fogunk látni. Ha valaki volt már konyhai kisegítő, akkor ez az alkotás fel fogja tépni a régi sebeket, akik pedig nem ismerik a vendéglátás világát, azok jobb, ha felkötik a gatyájukat, ugyanis úgy tűnik, hogy ez a pokol egyik bugyra, aminek mégis megvan a maga szépsége.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás