Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Feláldoznál 3 évet életed legjobb 3 órájáért?

Feláldoznál 3 évet életed legjobb 3 órájáért?

Zene, Film & Kultúra

Feláldoznál 3 évet életed legjobb 3 órájáért?

Zene, Film & Kultúra

Biro Klara 10:50

Igazi Hungarikumnak lehetünk pár napig szemtanúi, ezt nem érdemes kihagyni.

A Tisza virágzás az egyik legkülönlegesebb jelenség, mely a napokban kezdődött. Az utóbbi pár évben Hungaricumnak nyilvánították, igaz, hogy nem virágokról beszélünk, hanem egy olyan különleges szárnyas rovarfajról, amelyeket hétköznapi néven kérésznek neveznek.

A tiszavirágok két és fél és négy cm közé tehető  nagyságúak, de a hosszú fehér farok résszel együtt akár 12 cm hosszúra is megnőhetnek.

A hímeket úgy lehet felismerni, hogy szárnyuk világosbarna, míg a nőstények szárnya szürkés színű. A kérészekről már az ókorban is említést tettek, Arisztotelész „egynaposoknak” nevezte őket, innen ered a latin nevük is. Három évet töltenek el az iszapban, majd miután kikeltek körülbelül 3 órát tartózkodnak a levegőben.

Ez a jelenség pár napig maximum egy-két hétig tart és a délutáni óráktól a naplementéig lehet csodálni ezeknek a kis tiszavirágoknak a násztáncát.

A tiszavirágzás a Tisza több szakaszán is megfigyelhető, illetve a mellékfolyók egyes részeiben is, de akár a Duna-deltában is előfordulhat.

Egy népi legenda szerint a tiszavirágok a korán elhunyt fiataloknak a lelkei, akik minden évben egy alkalommal kis időre kérészként leszállnak a földre, csak, hogy megismerjék a szerelmet.

A Kérészek tánca nagyon rövid ideig tart hiszen a hímek hamar elfáradnak, majd leválnak a nőstényekről és a folyóba potyognak.

 

Borítókép: Profimedia- illusztráció