promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért ennyire erős és kegyetlen Darth Vader az Obi-Wan Kenobi sorozatban?
Borítókép:  YouTube (screenshot)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A gyenge Obi-Wan után most az erős Darth Vader miatt fanyalognak a rajongók. Úgy tűnik, ezeknek a fotelforradalmároknak tényleg semmi sem jó.

Szerdán érkezik az Obi-Wan Kenobi sorozat utolsó része, ami a híresztelések szerint egy 93 perces, vagyis egy másfél órás finálé lesz. Végignézve az eddigi 5 epizódban történteken, komoly és izgalmas lezárása számíthatunk, és valószínűleg egy olyan Vader kontra Kenobi összecsapást is látunk majd, ami hamar fel fog kerülni a legjobb fénykardpárbajok közé.

A Star Wars-rajongók régóta várták már, hogy újra lássák Ewan McGregort Obi-Wanként és Hayden Christensen-t Anakin Skywalkerként; utóbbira egészen az 5. részig kellett várni, de az a bizonyos flashback-jelenet sokaknál kivágta a biztosítékot. Az egyik rajongó hamar ki is javította a hibát, és fel is töltötte a YouTube-csatornájára.

A 6 részes minisorozatot rengetegen támadják már a kezdetek óta, a közösségi médiában olvasható kommentek alapján bebizonyosodott, hogy manapság tényleg semmi sem jó, valami miatt mindig panaszkodni és hőbörögni kell. Ebben csak az a vicces, hogy sokszor az önmagukat igazi Star Wars-rajongóknak vallók olyan dolgok miatt fanyalognak, amik teljesen logikusak és érthetők, de olyat is sokszor látok, hogy valaki úgy vallja magát fanatikusnak, hogy csak a mozifilmeket látta, és felháborodik azon, hogy mennyi utalás van az animációs sorozatokra, vagy akár a játékokra és a képregényekre, hiszen mivel azokat nem látta és nem ismeri (a "nagy" Star Wars-fanatikus! - a szerk.), nem ért mindent a történetben, és ebből kifolyólag nem tudja élvezni sem. Az egészben az a vicces, hogy ilyenkor az ember előbb hibáztatja a Lucasfilm-et, mert "ennyi Star Wars tartalmat képtelenség megnézni", vagy ami gyakrabban fordul elő: "a Disney kiherélte a Star Warst".

Ezek a folyton panaszkodó fotelforradalmárok azok, akik felháborodtak Obi-Wan Kenobi karakterábrázolásán, holott ennek a "bénaságnak" és gyengeségnek is megvolt az oka, amit hosszasan le is vezettem az alábbi cikkben.

A gyenge Kenobival kapcsolatos fröcsögések végre alábbhagytak, most az új divat Darth Vader köpködése lett, mert egyesek szerint a Sith Nagyúr túlságosan erős és badass a sorozatban ahhoz képest, hogy az eredeti trilógiában miket tud.

Annyira imádom, mikor ezek a szűk látókörű rajongók mindent az eredeti trilógiához minősítenek, mert azok ugyebár a tökéletes Star Wars-filmek. Nos, abban én is egyet tudok érteni, hogy az eredeti trilógia darabjai az eredeti Star Wars-filmek, és soha nem is lesz több olyan, mint az Egy új remény, A Birodalom visszavág, és A Jedi visszatér, de nem is kell, hogy minden Star Wars-tartalom olyan legyen, mint az eredeti trilógia, hiszen az új trilógiát sokan pont azért szidják a mai napig, mert túl sokat másolt a régi filmekből. Viszont ha újítás történik a franchise-on belül, valami új iránnyal akarnak próbálkozni a készítők, akkor megint jönnek a "régi Star Warsok a királyak, azóta sem volt jobb"-féle nyavalygások.

Na most akkor miről is van szó? Az se jó, ha a régi filmekhez hasonlít valami, de az sem jó, ha valami új és más. Az sem jó, ha Obi-Wan Kenobi gyenge, de az sem jó, ha Darth Vader badass. Az az igazság, hogy ezek a "rajongók" maguk sem tudják, mi lenne nekik a jó, csak azt tudják, hogy amit kapnak, az nem jó, de azt már nem tudnák megmagyarázni, hogy mi az, ami tetszene nekik. Vegyük most például ezt a Vader-témát!

Lehet szidni a Disney-t amiatt, mert sokat ártottak a Star Wars-nak az új trilógiával, de a három mozifilm mellett megannyi olyan sorozat készült már, ami igenis méltó a Star Warshoz, és van egy dolog, amiben a Disney fényévekkel többet tudott adni, mint George Lucas és az eredeti trilógia: Darth Vader.

Darth Vader, a Sith Nagyúr, akitől mindenki - még a birodalmiak is - rettegett a galaxisban. Mit láttunk ebből az eredeti trilógiában? »Csúnyán beszélsz velem? Nem tisztelsz engem? A bolygórendszerhez túl közel lépsz ki a hiperűrből? Ejnye-bejnye, ezért fojtogatás jár!«. Legyünk őszinték, Darth Vader mindig is egy legendás karakter volt, az egyik legikonikusabb gonosz a filmtörténelemben, de ahogy az eredeti trilógia bemutatja őt, az közel sem félelmetes és fenyegető.

Ezzel szemben mit látunk a Disney-féle Darth Vadernél? A Zsivány Egyes végén badass módjára nyírja ki a lázadó katonákat, kegyetlenül tör át a soraikon, hogy megszerezze az ellopott tervrajzokat. A Lázadók című sorozatban is megmutatta, hogy milyen hatalmas, sötét erő lakozik benne, de ebben a szériában láttuk azt is, hogy a testével együtt mennyire torzult a lelke, hiszen amikor szembekerült egykori tanítványával, Ahsokával, és a szemébe mondta, hogy meg fogja ölni, abban annyi harag és gyűlölet volt, hogy az ember hátán végigfutott a hideg; nem mellesleg ez a rész volt a Lázadók egyik legkiemelkedőbb és mélyrehatóbb jelenete.

Most pedig itt vagyunk az Obi-Wan Kenobi sorozatnál, és kaptunk egy még kegyetlenebb Vadert, aki mindenen és mindenkin átgázol azért, hogy beteljesíthesse bosszúját: ártatlan civileket mészárol le, megfojt egy apát, kitöri egy gyermek nyakát, erőszakkal végighúz a földön egy szenvedő nőt.

De ez még csak a jéghegy csúcsa volt, hiszen az 5. részben láthattuk, ahogy a Sötét Oldal erejét használva visszahúz egy felszálló hajót, és kitépi az oldalát, majd amikor a Harmadik Nővér, Reva hátulról támad rá, pusztán az erejét használva győzi le őt. Ne mondja nekem senki, hogy ez az összecspás nem volt epikus és ütős!? Látni, ahogy Reva lesújtó csapásokat mér Vader felé, ő meg csak kitér előle, vagy az erejével meállítja a pengét, majd amikor rmegunja a játszadozást, egyszerűen fogja, kettétöri az Inkvizítor kétágú fénykardját, és azzal döfi le; magyarán Vader nem tartotta Revát méltó ellenfélnek ahhoz, hogy a saját pengéjét szennyezze be vele.

Ezek után jönnének a továbbvitt fanyalgások, hogy "de ha az egyik hajót visszatartotta az Erővel, akkor a másikat már miért nem? Az egész hemzseg a logikai hibáktól!". Bizonyára érdemes logikát keresni egy Star Wars-ban, ami gyakorlatilag 1977 óta telis-tele van logikátlanságokkal: kezdte az űrben terjedő hanggal. Egy űr fantasy-ban pont akkora baromság logikát keresni, mint vegán étteremben a húsos ételeket, és most tekintsünk is el attól, hogy milyen logikai bukfencek vannak a Star Warsokban, mert az imába foglalt eredeti trilógiában is annyi ilyet találni, hogy egy kisebb regényt lehetne belőle írni.

Azt látom, sokan elfelejtették már, hogy miért szeretjük annyira a Star Wars-filmeket, és ahelyett, hogy élveznék az új tartalmakat, már eleve úgy ülnek le elé, hogy "na most mibe tudok majd belekötni". Akik azon a véleményen vannak, hogy az eredeti trilógia óta nem készült egyetlen normális Star Wars sem, azoknak az tanácsolom, hogy így lassan 40 év után akkor ne is erőlködjenek vele, mert úgysem jó nekik semmi.

Június 21-én tehát érkezik az Obi-Wan Kenobi utolsó része, amibe ugyanúgy sokan bele fognak kötni - többnyire feleslegesen -, de a folyton fröcsögő kamufanatikusok sem változtathatnak azon a tényen, hogy a Kenobi-sorozat az elmúlt 45 év egyik legjobb Star Wars-produkciója.

OBI-WAN KENOBI - SOROZATKRITIKA:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás