promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horrorisztikus lázálom, tele brutális meglepetéssel - Doctor Strange az őrület multiverzumában kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett Doctor Strange második saját kalandja, ami egyben a Marvel eddigi legdurvább, legfurcsább filmje.

Hat évet kellett várnunk rá, de végre bemutatásra került a Doctor Strange folytatása, amiben természetesen ismét Benedict Cumberbatch alakítja a Marvel legnagyobb, és legjobb szakállal rendelkező varázslóját. Ebben a részben a végtelen lehetőséget és veszélyt rejtő multiverzum került előtérbe, ráadásul a stúdió a Tobey Maguire-féle Pókember-trilógia és a Gonosz halott filmek rendezőjét, Sam Raimit kérte fel, hogy hozzon nekünk egy igazán különleges alkotást – ő pedig szokás szerint teljesítette a feladatot.

A Doctor Strange az őrület multiverzumában című film egy speciális képességekkel rendelkező lányról szól, aki átkeveredik a mi univerzumunkba, ahol Doctor Strange-nek meg kell őt védenie, ugyanis akár az összes világ sorsa ezen múlhat.

Kezdjük azzal, hogy szinte minden képkockán érezni, hogy ez a zseniális Sam Raimi munkája, hiszen az ő tipikus beállításait és megoldásait láthatjuk végig, ez pedig egy nagyon jó dolog, ugyanis ennek is köszönhető, hogy ez a film ki tud emelkedni a szuperhősös mozik átlagából – arról nem is beszélve, hogy most először horror elemeket is láthatunk egy Marvel alkotásban, ráadásul néha tényleg felkavaró módon.


Kép: Profimedia

Benedict Cumberbatch most is remekül hozza a karakterét, de mindenképp a Wongot alakító Benedict Wong az, aki viszi a prímet ebben a kifejezetten őrült filmben, ami nem fél néha átlépni a határt: képes egyszerre nevetséges, félelmetes és érzelmes is lenni. Ritka ez a kombináció, de aki ismeri Sam Raimi munkásságát, az valószínűleg nem fog meglepődni ezen, hiszen a rendező szeret néha direkt „gagyi” lenni, hogy mi a lehető legjobban szórakozzunk.

Ebben a filmben bizony bőven akadnak meglepetések és elég brutális jelenetek, így felkészülhetünk pár pillanatra, amikor szinte sokkot kapunk a látottaktól, szóval a Marvel most tényleg tett egy komoly, de azért behatárolt lépést a horror irányába – és igaz, hogy ezek a részek kicsit öncélúak, és csupán azért vannak, hogy bizonyos szinten kiakasszák a rajongókat, de így is tökéletesen működnek, és az a legfontosabb egy ilyen érzelmi hullámvasútnál.

A történet egyszerű, nincs túlbonyolítva, így van időnk néha rácsodálkozni a multiverzum elképesztő lehetőségeire, és felkapkodni a Marvel gondosan elhintett morzsácskáit, amik a jövő felé vezetnek – és ha abból indulunk ki, hogy a Doctor Strange az őrület multiverzumában milyen extravagáns, lázálomszerű kitérő, akkor megnyugodhatunk, mert valóban valami nagy van előttünk, amire érdemes várni.


Kép: Profimedia

Az Elizabeth Olsen által alakított Wandának/Skarlát Boszorkánynak komoly szerepe van, de leginkább akkor tudunk azonosulni vele, ha láttuk a WandaVision című sorozatot, különben elég furcsának hathat pár döntése a figurának – az sem árt, ha a What If...? című animációs széria is megvolt a film előtt, mivel ahhoz is akadnak kötődések, de szerencsére ezek ismerete nélkül is élvezhető, érthető a Doctor Strange az őrület multiverzumában.

Ahogy az a Marvel filmek zöménél lenni szokott, sajnos ez az alkotás is egy kicsit szétesik a végére, és átmegy egy picit giccses, semmitmondó fináléba az interdimenzionális kaland, ami viszonylag szépen kihasználta a benne rejlő potenciált, de azért bőven akadt volna még olyan lehetőség, amit érdemes lett volna benne elővenni – bár lehet, hogy akkor meg már zsúfolt lett volna a végeredmény.

A Doctor Strange az őrület multiverzumában tipikusan egy olyan film, aminél az ember nem akarja, hogy vége legyen, mert annyira érdekes és magával ragadó, hogy nem szeretnénk kiszállni a kalandból – ráadásul kifejezetten üdítő az a pár horrorisztikus megoldás és hihetetlen meglepetés, amivel a Marvel kedveskedett nekünk, így szinte biztos, hogy nem fognak csalódni a rajongók.

Természetesen vannak plusz jelenetek a film vége után is, ezeket mindenképp érdemes megvárni, mivel teljesebbé teszik az amúgy is remek élményt. Sam Raimi kielégítő munkát végzett, a Marvel egy újabb szuper alkotással gazdagodott, mi pedig felkészülhetünk arra, hogy ez még csak a kezdet, mivel ez még csak a multiverzum csúcsa.

A Doctor Strange az őrület multiverzumában május 5-től megy a magyar mozikban, itt lehet megnézni az előzetest:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás