promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A zseniális Poirot meghalt, de utána még egy különleges személy nyomába eredt
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A színész David Suchet új szerepben mutatkozott be.

Agatha Christie 1920-ban keltette életre a zseniális belga detektívet, Hercule Poirot-t, aki aztán 33 regényében és több mint félszáz novellájában szerepelt. Egy idő után az írónő már ki nem állhatta a piperkőc alakot (ellentétben a nagymamájáról mintázott Miss Marple-lel), és végül meg is ölte azt.

Az élete vége felé szívbetegségtől szenvedő Poirot a Függöny című műben hunyt el, és még azt is tudjuk róla, hogy mindez 1975-ben történt, 91 esztendős korában. Olyan népszerűnek számított, hogy kitalált regényhősként még gyászjelentést is kapott a The New York Times címoldalán.

A karakter egyik legjobb megformálója az angol David Suchet, aki 1989 és 2013 között bújt a kis belga egyre méretesebb öltönyeibe. A 2011-ben lovaggá ütött színész a sorozat forgatásának befejezése után sem maradt a babérjain, hanem izgalmas vállalkozásba fogott.

Ha úgy tetszik, Poirot „halála” után egy újabb nyomozásba kezdett, mégpedig a BBC felkérésére indult el a kétezer évvel ezelőtt élt apostol, Szent Péter nyomába. 2015-ben készült el az a látványos dokumentumsorozat, amelyben Sir David utazóként és narrátorként szerepel, így eredetiben is hallhatjuk ércesen zengő hangját.

Suchet egyébként nem nevelkedett vallásos családban, 1986-ban azonban egy hotelszobában a kezébe került a Biblia, és miután elolvasta Pál apostolnak a Rómabeliekhez írt 8. levelét, rögtön az anglikán egyház hívő tagja lett.

Nem esett tehát nehezére, hogy bejárja Szent Péter életének legfontosabb állomásait, aki Jézus tanítványából a kereszténység egyik legfontosabb alakjává, az első pápává vált. Suchet Jeruzsálemtől Rómáig jutott el spirituális utazása során, és Péter példáján keresztül rámutatott arra, hogy emberként nem kell tökéletesnek és hibátlannak lennünk.

„Nagyon közeli viszonyban állt Jézussal, ami egyfajta felsőbbrendűséget biztosított számára. Jézus többet beszélt Péterhez, mint a másik 11 tanítványhoz összesen. Ráadásul Péter volt az, aki elsőként láthatta Krisztust a feltámadás után. Azért fontos alak, mert csodálatos esendőséggel bír”

– elemezte a már 76 éves Suchet az apostol karakterét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás