promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hitler szülőházába a kis osztrák településen nem akármi költözik be majd, de valamivel nem számoltak
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A későbbi diktátor itt született 1889-ben.

Braunau Am Inn egy szépfekvésű kisváros az osztrák-német határon, a városkában 17 ezer ember lakik, de a település a megannyi látnivalója ellenére azért a legismertebb, mivel 1889-ben itt született Adolf Hitler, a harmadik Német Birodalom későbbi diktátora. Hitler szülőháza a történelem folyamán számtalanszor használatba került, lakói pedig mindig is tudták, hogy milyen "nagy történelmi esemény" kapcsolódik hozzá, és hogy minden kövén ott van a második világháború öröksége.

A házat még a harmincas évek végén felújították és náci kulturális központot alakítottak ki a falai között, a régi tulajdonosa majd csak 1952-ben vásárolta vissza, bérlakásokat alakítottak ki, majd később iskola és bank is működött benne. 1972-től mozgássérültek számára nyitottak benne intézményt. A ház sokáig üresen állt, majd végül az Osztrák Alkotmánybíróság is jóváhagyta a kisajátítását.

Az állam azt akarja megakadályozni, hogy neonácik zarándokhelyévé válhasson az épület. A ház előtt ma egy, a mauthauseni koncentrációs tábor kőbányájából származó emlékkő áll, amelyen a fasizmus visszatérése ellen foglalnak állást.

Pár éve jött a hír, hogy az épületbe rendőrséget költöztetnek, hogy ezzel még jobban kedvét szegjék annak, hogy neonácik parádézzanak a ház előtt. Ám most kiderült, hogy brutálisan megugrik majd a beruházás költsége az emelkedő anyagárak miatt, a korábban becsült 2 milliárd forint helyett közel 4 milliárdba fog kerülni az átépítés. Pedig már a korábbi tervek szerint idén be kellet volna fejeződni az építkezéseknek, ám csak jövőre kezdik azt meg.

Az épületet majd 2025-ben adják át.

(via 24.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás