promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
7000 ezer éve így néztek ki őseink: sámán hátborzongatóan élethű mását készítették el tudósok segítségével
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztően élethű rekonstrukció készült.

Az elmúlt évtizedekben a régészet elképesztő leleteket hozott felszínre, őseink, az előemberek kutatása folyamatosan zajlik. Kevesen tudják, de Magyarországon is találtak angyon régi csontmaradványokat, nálunk például egy 350 ezer éve élt előember maradványaira bukkantak még a kutatók korábban, a maradványok a Vértesszőlős mellett mésztufabányából kerültek elő. Az előembert Samunak keresztelték el, róla is készült rekonstukció, amely a Természettudományi Múzeum blogjára, IDE kattintva meg is nézhető.

Ahogy a világ változott, és a tudomány fejlődött, úyg szerettünk volna mindent élethű formában látni, a tudomány pedig szerette volna megmutatni a leleteit rekonstrukció formájában. Így ma már rengeteg élethű ábrázolása létezik őseinknek, például Franciaországban egy 17 ezer éve élt nő mását is elkészítették.

Egy egykori sámánt pedig szarvasagancstrónon temettek el, maradványait még Svédországban találták meg az 1980-as években. A 7 ezer éve élt nőnek a bőrtónusa sötét, míg a szeme színe kék lehetett. A koponyaacsontból Oscar Nilsson archeológus-szobrász alkotott elképesztően élethű rekonstrukciót, amely olyan, mintha tényleg itt ülne velünk szemben.

A 7000 éves sámán rekonstrukciós másáról készült, a Youtube-on fellelhető videóban arról is láthattok felvételeket, hogy készítették el a sámán élethű mását, miközben az alkotók beszélnek az alkotás folyamatáról.

A Youtube-videó IDE kattintva érhető el.

(via Femina)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás