promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orosz-ukrán háború: erről a kísérteties filmről beszél a fél világ, szinte hihetetlen, de 2025-ben játszódik egy nagy orosz-ukrán háború után
Borítókép:  Profimedia/Atlantisz (2019)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egyre többen kíváncsiak egy 2019-ben készült ukrán sci-fi-re, amely egy orosz-ukrán háború utáni világban játszódik.

Valentyin Vaszjanovics ukrán rendező még 2019-ben rendezte meg Atlantisz címre keresztelt sci-fi alkotását, amely egy nagy orosz-ukrán háború utáni világban játszódik. 2025-ben járunk, a harcokat végül az ukránok nyerték meg, de az örömük nem lehet felhőtlen, hiszen brutális pusztítás árán sikerült lenyomniuk az oroszokat.

A pár héttel ezelőtt valósággá váló háborúval párhuzamosan, amikor Putyin zöld jelzést adott az orosz invázióra, a filmet hirtelen felkapta a nemzetközi sajtó. A film amúgy korábban sok elismerést kapott, a kritikusok is pozitívan nyilatkoztak róla, sőt, a Velencei Filmfesztivál Horizontok szekciójának fődíját is elhozta pár évvel ezelőtt.

Később az ukránok jelölték az Oscar-díjra is, ám végül nem sikerült befutnia az alkotásnak, hamar elfelejtették. Mostanáig, ugyanis a háború kitörésével nagyon megélénkült az érdeklődés a film iránt, Olaszországban például újra bemutatják a mozik, Magyarországon is könnyedén megnézhetjük, mivel az HBO Max-ra felkerült, ráadásul magyar felirat is elérhető az Atlantiszhoz.

A posztapokaliptikus sztori, a film cselekménye tehát egy olyan háború után zajlik, amelyben Ukrajna jelentős része élhetetlenné válik a harcok után. A film amúgy nem az óriási, mindent maga alá döntő csatákra és grandiózus harci jelenetekre fókuszál, hanem az emberi lélek van a középpontjában.

A meggyötört emberi sorsok közepette feltűnik a remény is, akik maradtak, próbálnak túljutni mindenen.

Érdekesség, hogy az egyik főszereplő Andrij Rimarik maga is a frontot megjárt katona, a film egyes jeleneteit pedig éppen Mariopulban vették fel, ahol most is hatalmas harcok zajlanak.

(via 444.hu)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás