promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutális tévhit: Amerikát a magyar Szent István király fiáról, Szent Imréről nevezték el? Itt az igazság
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Igaz vagy tévhit?

Amerika neve azt jelenti, hogy Imre.

1492-ben a Föld egyik legnagyobb felfedezését tette Kolumbusz Kristóf, amikor az Atlanti-óceánt keresztülszelve elérte az új kontinenst, Amerikába jutott, bár ő ezt nem tudta, hiszen azt gondolta, hogy Indiába jutott el. Méghozzá végre nem keletről, hanem nyugatról.

A nagy felfedező ezzel új kereskedelmi útvonalat nyitott meg, és valószínűleg örökre megváltoztatta a történelmet. De vajon mindennek van-e köze a magyar történelemhez és Magyarországhoz?

A kontinensre az Amerika megnevezést először 1507-ben használták, először pedig Amerigo Vespucci volt az, aki rájött, hogy új kontinenst fedezett fel Kolumbusz. Az Amerigo név az Imre név olasz átirata, és sokak szerint Vespucci szüleit az Itáliában is nagyon népszerű Szent Imre-kultusz vezette arra, hogy fiukat Amerigonak, azaz Imrének nevezzék el. Erre azonban nincs konkrét bizonyíték, csak feltételezésen alapszik.

Európával először Amerigo Vespucci tudatta, hogy új kontinenst fedeztek fel, majd 1507-ben egy német humanista tudós, Martin Waldseemüller által készített térképen már az új kontinens neve úgy szerepelt, hogy America. A szerző Vespucci latinizált nevét használta.

Amerika elnevezése tehát, ha nem is közvetlenül, de jöhet a magyar Szent Imre nevéből. Bár erre sokkal több bizonyíték kellene, viszont a történészek még előállhatnak ezekkel.

(Forrás: 24.huMagyar Museum)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás