promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eufória: mesteri szenvedéspornó, amiben több a szex, a drog és az izgalom - 2. évad kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Véget ért az Eufória 2. évada, ami bebizonyította, hogy még mindig az HBO készíti a legjobb drámákat.

2019-ben a Zendaya főszereplésével készült Eufória című HBO-s sorozat szinte sokkolta a nézőket az őszinteségével, keménységével és mélységével, hiszen úgy kezelte a tinikor fájdalmait, a szerelem kényelmetlenségét, a felnövés traumáját és a függőség erejét, mint még egyetlen alkotás sem előtte. A készítő, Sam Levinson képes volt megszólítani egy olyan generációt, aminek a tagjai még akkor sem rakják le a mobiljukat, ha mellettük üvöltve vérzik el egy embertársuk – most pedig egy kis kihagyás után megérkezett az Eufória 2. évada, ami még az előzőnél is durvább.

Ebben a szezonban „hősünk”, Rue (Zendaya) visszaszokott a drogra, és próbálja fenntartani a kapcsolatát a barátnőjével, Julesszal (Hunter Schafer), de az élete maga a káosz, és csak a süllyedés jellemző rá – ez pedig a többi szereplő számára is így van, ugyanis mindenkit megtépáznak a hétköznapok, és sokan nem éppen a leghelyesebb döntéseket hozzák meg a feszült helyzetekben, ez pedig további gondokat szül, amiket egy idő után lehetetlenség elbírni.

Az előző évadban felvezetett problémák most is jelen vannak, de Sam Levinson kicsit sem fogta vissza magát, így tovább pörgette az eseményeket a lehető legaggasztóbb, legnyomasztóbb irányba, hogy biztosan összeszoruljon a gyomrunk a részek nézése közben – mondhatni igazi szenvedéspornót „varázsolt” egy sorozatból, aminek a konfliktusai alapból is elég drámaiak voltak ahhoz, hogy kifacsarják a szívünket.


Kép: Profimedia

Míg az egyik epizódban azért izgulunk, hogy Rue nehogy véletlenül megölje magát a kábítószer miatt, a másikban már az köti le teljesen a figyelmünket, hogy vajon mennyire képes tönkretenni egy családot egy olyan esemény, mikor a köztiszteletben álló apuka részegen, a péniszét lóbálva, nevetve bejelenti a gyerekei előtt, hogy valójában évek óta csalja a feleségét, ráadásul nem egyszer férfiakkal – és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Az Eufória ezzel az évaddal szinte minden szempontból felülmúlta önmagát, hiszen jóval komolyabb témák is bekerültek a kalapba, amiket tökéletes érzékenységgel és határozottsággal kezelt Sam Levinson – még jó, hogy a színészek is remekeltek, mivel ha nem kaptunk volna mindenkitől zseniális alakítást, akkor nem lett volna ennyire zsigerig ható, kegyetlenül hatásos a végeredmény.

Rév Marcell gyönyörű, művészi beállításai, a korcs kapcsolatok félelmet nem ismerő bemutatása és a hangulatot fokozó ütős zeneválasztások mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az Eufória kiemelkedő élményt nyújtson – sőt, korunk egyik legjobb drámai sorozatává váljon, ahol nem csupán taszító betekintést nyerhetünk pár elcseszett, nehéz életbe, hanem még a szépséget is megtalálhatjuk bennük.


Kép: Profimedia

Néhol már-már annyira mélyre repül ez az alkotás, hogy teljesen elfelejtjük, hogy éppen tinikért izgulunk, akik természetesen máshogy érzékelik a problémákat, hiszen ilyenkor mindenki a saját világába menekül, ahová nehéz bárminek is bekerülnie. Ez megmagyarázza, hogy egyes karaktereknek miért változott meg kicsit zavaróan az értékrendjük – illetve még hibaként felróható, hogy néha nem ártott volna, ha kicsit jobban bemutatják, hogyan élik meg a szereplők a kötelező dolgokat, mint mondjuk az iskolát, mivel azzal most alig foglalkoztak a készítők.

Az Eufória 2. évada egy vad, féktelen utazás a lélek sötétségébe úgy, hogy közben végig látni lehet az alagút végén lévő fényt, ami itt éppen nem a megnyugvást jelenti, hanem csak egy akadály leküzdését, amiből még sok-sok van az életben – ez a sorozat egy igazi mestermunka a javából, a legjobb drámák közt van a helye, hiszen őszinte, tele van szívvel és bátran megmutatja a dolgok mocskos oldalát is annak érdekében, hogy elérje a kívánt hatást.

Rengeteg drogozás, szex, erőszak, fájdalom és gonoszság volt ebben a szezonban, de mindnek volt helye, mivel kellettek ahhoz, hogy a karakterek fejlődni tudjanak és tartsanak valahová. A szexualitás, agresszió, hazugság, szeretet, szerelem, barátság, hűség mind úgy van bemutatva a szereplők által, hogy kortól, nemtől függetlenül a közönség könnyen be tudja fogadni az üzeneteket – legyenek azok akár negatívak, akár pozitívak.

Igaz, hogy még közel sem értünk a történet végére, de már most érezni lehet, hogy az Eufória egy jó nagy pofont fog adni annak a passzív generációnak, ami mégis azonosulni tud a sorozatban látott szörnyűségekkel.

Az Eufória első és második évada teljes egészében elérhető az HBO GO kínálatában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás