promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországra költözik Hollywood? Egyre több film készül hazánkban
Borítókép:  Illusztráció/Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egyre több hollywoodi produkció készül az országunkban. London után Budapest lett Európában a legkedveltebb forgatási helyszíne. Emiatt pedig rengeteg szakemberre lenne itthon szükség.

Salamon András szerint a streaming szolgáltatók megjelenésével növekedett meg az igény, amit nehezen tudnak tartanak az itthoni filmstúdiók.

„Az igények gyakorlatilag végtelenek, a hazai stúdiók és műtermek teljes kihasználtsággal működnek, a kapacitások évekre le vannak kötve. Ennek egyre nehezebben tud megfelelni a magyar filmipar, pedig új kereslet is volna”

- mondta a Pénzcentrumnak.

Gyakorlatilag lassan minden filmes munkakörben munkaerőhiány lép fel.

Magyarországon rendkívül kedvezőek az adózási feltételeket a filmgyártásban, és a megszerezhető állami támogatás mértéke elérheti a magyarországi gyártás költségének egyharmadát is. Ezenkívül a filmes szakemberállomány jól képzett itthon, valamint a bérszint is kedvező, a túlórázás is megoldható nem túl nagy költségekkel. A filmes infrastruktúrára és a helyszínekre sem lehet panasz, megfelel Hollywood elvárásainak.

Salamon András elmondta azt is, hogy melyik szakmákból van itthon a legnagyobb hiány, melynek a mértéke néha már akkora, hogy a közeli országokból kell embert toborozni. Ha most vágnál filmes tanulmányokba, érdemes a világosító, produkciós asszisztens, segédoperatőr, gripes (kameramozgató), és díszletépítész közül válogatnod.

Sőt ha valaki igazán jó szakember a területén, annak nem muszáj csak Magyarországban gondolkodnia.

„Egyre többször hallunk olyan történeteket, amikor egy magyarországi szervizprodukcióban foglalkoztatott focuspullernek, mikrofonosnak vagy scripternek a távozó stáb felajánlja a folytatást, akár a tengerentúlon. Magyarán az ambiciózus és tehetséges emberek nemzetközi karrierben is gondolkodhatnak, ami megsokszorozhatja a keresetüket.”

A képzések díja néhány hónap alatt megkereshető, utána pedig a szakértő szerint az itthoni bérekhez képest kiemelkedő fizetést lehet elérni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás