promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhomályosítja a Mona Lisát, ha megtalálják Leonardo titokzatos, elrejtett freskóját
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A reneszánsz művész óriási falképe valahol Firenzében rejtőzhet.

A Firenze történelmi központjában álló, 1322-ben befejezett Palazzo Vecchio fantasztikus csodát rejthet. A ma városházaként funkcionáló épületben ugyanis Leonardo da Vinci egyik elveszett gondolt remekműve rejtőzhet.

A sokoldalú reneszánsz művész egyszer arra kapott megbízást a várostól, hogy fesse meg a dicsőséges anghiari csatát. Ebben a firenzeiek (Velencével és a Pápai Állammal szövetségben) 1440-ben súlyos vereséget mértek a milánói csapatokra, ami nagyban elősegítette, hogy a város politikai és katonai hatalommá váljon.

A 16. század legelején Leonardo az Ötszázak termének nevezett helyiségben nekikezdett egy pompás freskónak, amelyet háromszor akkorára tervezett, mint az Utolsó vacsorát. Néhány vázlat és másolat mindmáig fennmaradt a mesterműről, tehát Leonardónak valóban szándékában állt elkészítenie.

Nem tudjuk, hogy tényleg megvalósult-e, mert az 1560-as évek óta bizonyosan senki sem látta. A problémát az jelentette, hogy a hatalomba akkor visszatérő Mediciek felkérték Giorgio Vasari festő, építész és művészettörténészt, hogy egyszerűen fesse le Leonardo freskóját, és helyette a marcianói csatát örökítse meg a falon (vezérképünkön).

Fotó: Profimedia

Mivel Vasari nagy tisztelője volt Leonardónak és a többi reneszánsz mesternek, sokan úgy vélik, hogy nem volt szíve tönkretenni és eltüntetni a csodálatos alkotást. Ehelyett cselhez folyamodhatott, állítólag egy falat húzott fel Leonardo freskója elé, és arra készítette el a saját művét.

A turpisságra utalhat az a Vasari-képen látható zászlócska is, amelyre csupán ennyi van írva:

Aki keres, az talál!

A modern kor szakemberei keresgéltek is, de egyelőre semmit sem találtak. Pedig viszonylag könnyű lenne egy ilyen nagy alkotást fellelni, különösen úgy, hogy Leonardo ásványi alapú, Vasari pedig olajfestéket használt a munkája során.

Idővel engedélyt kaptak a Marcianói csata megfúrására is, hat apró lyukat alakítottak ki benne, hogy kamerákkal mögé nézzenek. Sajnos, így sem találtak semmit, ami megerősíti azt a véleményt, hogy Leonardo csupán vázlatokat készített a nagyszabású freskóhoz, ám sohasem valósította meg azt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás