promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rémálmok sikátora: minden ember a maga tragédiájának kovácsa - kritika
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Megérkezett a kétszeres Oscar-díjas Guillermo del Toro legújabb filmje, a Rémálmok sikátora, amiben Bradley Cooper bebizonyítja, hogy ő korunk egyik legjobb színésze.

Aki ismeri Guillermo del Toro filmjeit (mint például: A víz érintése, A faun labirintusa) azt tudja, hogy nála nem igazán lehet tudni, hogy mire számítson az ember. Hol mesebeli lényekkel varázsol el minket, hol az emberi kegyetlenséget mutatja meg a lehető legfájdalmasabb módon, de az biztos, hogy általában eléri a célját. Most éppen egy önmagához képest kifejezetten visszafogott, érett alkotással jelentkezett, ami tele van remek színészekkel.

A Rémálmok sikátora egy sötét múlttal rendelkező csavargóról (Bradley Cooper) szól, aki egy cirkuszhoz csapódik, ahol megtanulja a mentalizmus rejtelmeit, és beleszeret egy fiatal lányba (Rooney Mara), akivel elhatározzák, hogy együtt kezdenek új életet és híres előadók lesznek. Amikor ez összejön, „hősünk” nem igazán tudja, hol a határ, ezért olyan ügybe keveredik a pszichológussal (Cate Blanchett), amiből csak nehezen lehet sértetlenül kikerülni.

A noirokat idéző történet az 1940-es évek Amerikájában játszódik, és minden benne van, amiért érdemes filmet nézni: szerelem, izgalom, árulás és mindenek felett egy őszinte, tanulságos emberi sors története, ami biztos, hogy minden nézőt meg fog ragadni – hála Bradley Cooper hibátlan alakításának, hiszen a színész uralja a vásznat, minden sejtjével átadja magát a karakternek és félelmetes határozottsággal viszi a hátán az egész alkotást.


Kép: Profimedia

Természetesen rajta kívül is mindenki remek munkát végez ebben a filmben, de mi mást várna az ember olyan színészektől, mint például Rooney Mara, Cate Blanchett, Toni Collette, Ron Perlman, Richard Jenkins, David Strathairn vagy a folyton zseniális Willem Dafoe – arról nem is beszélve, hogy technikailag is kifogástalan ez az alkotás, a díszletektől kezdve egészen a hangulatos beállításokig és a zenéig.

Guillermo del Toro rég volt ennyire összeszedett és komoly, ennek pedig az lett az eredménye, hogy újabb mesterművel ajándékozott meg minket, ami egy tökéletes tanmese arról, hogy az ember meddig tud menekülni a saját múltja elől, amíg rá nem ébred arra, hogy pont a régi fájdalmai várnak rá az út másik végén is – a rendező pedig pontosan tudta, hogyan kell ezt a történetet úgy elmesélni, hogy az egyenesen a lelkünkig hatoljon.

Bradley Cooper karaktere egyszerre hoz ki belőlünk tiszteletet, illetve megvetést, miközben hátborzongató módon játszadozik az emberekkel – végig ez a jól megtervezett kettősség jellemzi a Rémálmok sikátorát, ami példaértékűen adagolja nekünk a feszültséget és az érzelmeket úgy, hogy közben lassan, de magabiztosan halad a szívfacsaró finálé felé.


Kép: Profimedia

Annyira egyben van ez a film, hogy nem is igazán lehet komoly problémákat felfedezni benne, legalábbis egyik sem olyan erős, hogy rontsa az élményt. Egyeseknek lehet, hogy túl hosszú lesz a közel 2,5 órás játékideje miatt, de akiknek van idejük és kedvük elmerülni egy igazán különleges,  bizonyos szinten szimbolista alkotásban, azok semmiképp sem fognak csalódni Guillermo del Toro drámai krimi-thrillerében.

A Rémálmok sikátora egy igényes, érzelmileg komplex, tanulságos film, ami elegánsan, klasszikus eszközöket bevetve teríti elénk egy bűnös, sötét lelkű ember érdekfeszítő életét. A fantasztikus alakítások és a kifogástalan megvalósítás csak hozzáadnak az élményhez, így máris megkaptuk az év egyik legjobb alkotását.

Guillermo del Toro ismét bebizonyította, hogy korunk egyik legjobb rendezője, aki akkor is maradandót tud alkotni, amikor nem egy fantáziavilágba kalauzol el minket – mi pedig örülhetünk, hogy most az emberi gyötrelmet, illetve a döntéseink súlyának tragédiáját tárta fel előttünk, hiszen emiatt egy igazán értékes filmmel gazdagodtunk.

A Rémálmok sikátora február 3-tól látható a magyar mozikban, mindenképp érdemes megnézni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás