promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Örökkévalók: megérkezett a Marvel leggrandiózusabb, és talán legpocsékabb filmje – kritika
Borítókép:  Örökkévalók / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan várták már az Örökkévalók című Marvel filmet, hiszen nagyon úgy tűnt, hogy ez lesz a stúdió eddigi egyik legnagyobb dobása, de sajnos nem így lett.

Kezdetét vette a Marvel negyedik fázisa, amiben rengeteg új hőst ismerhetünk meg, hiszen nemrég Shang-Chi mutatkozott be nagy sikerrel a közönségnek, most pedig az Örökkévalókon van a sor, hogy színesebbé tegyék az MCU-t. Az előzetes hírek alapján ez a film volt a stúdió soron következő alkotásainak egyik legizgalmasabbnak tűnő darabja, mivel többek között Angelina Jolie és Salma Hayek is szerepelnek benne, ráadásul a rendező, Chloé Zhao nemrég nyert két Oscar-díjat A nomádok földje című drámájával.

Az Örökkévalók olyan ősi lényekről szól, akiket évezredekkel ezelőtt azért küldtek a Földre, hogy megöljék a Deviánsoknak nevezett fajt, ami könyörtelenül pusztította az embereket. Miután elvégezték a dolgukat itt maradtak, és tudásukkal segítették az emberiséget, de sosem avatkoztak közbe a konfliktusoknál, akármilyen komoly dolgokról is volt szó. Napjainkban rejtélyes módon újra visszatérnek a Deviánsok, így megint fel kell venni velük a harcot, és közben szörnyű titkok derülnek ki.

Az alkotásban a fent említett két színésznő mellett Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Lauren Ridloff, Brian Tyree Henry, Ma Dong-seok, Barry Keoghan és például Kit Harington is feltűnnek, ráadásul mindannyian remek munkát végeznek, de még ez sem elég ahhoz, hogy kiemeljék a középszerűségből ezt a klisés látványfilmet.


Kép: Profimedia

A történet igaz, hogy próbálkozik 1-2 viszonylag érdekes csavarral, de néha olyan buta a cselekmény, hogy csak fogjuk a fejünket, ráadásul a szokásos „világvége” fenyegetés most akkora ostobaság, hogy az már egyenesen nevetséges. Ennél már csak az röhejesebb, ahogy egyes szereplők harcolnak – gondoljunk csak a Kingo-féle ujj pisztolyra.

Az Örökkévalók legnagyobb hibája az unalmasságig elnyújtott, több mint 2,5 órás játékideje mellett az, hogy sértően semmilyen, és egyáltalán nem használja ki a benne rejlő potenciált – pedig most tényleg minden adott volt ahhoz, hogy ismét nagyot alkosson a Marvel, de helyette kaptunk egy meglepően lelketlen iparosmunkát.

Amikor éppen úgy tűnik, hogy kibontakozóban van egy értékesnek ható emberi pillanat két szereplő között, akkor mutatkozik meg igazán az alkotás bátortalansága, mert egy konfliktusba se áll bele rendesen, és az érzelmeket sem kezeli jól – a számítógépes effektusokkal zsúfolt akciójelenetek súlytalansága pedig tökéletesen tükrözi, mennyire sekélyes ez a film a színészek által elhullajtott könnycseppek ellenére.


Kép: Profimedia

Ilyenkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon képes-e hozzáadni a Marvel világához az Örökkévalók, és igazából most először érezhetjük azt, hogy nem igazán. Az alkotás megnézése után nincs bennünk az a vágy, hogy újra kalandozzunk a hőseinkkel, és gyakorlatilag a vége után két perccel már nem is emlékszünk az egészre – ezért akkora csalódás Chloé Zhao munkája, amit akár az utóbbi évek talán legpocsékabb Marvel filmjének is nevezhetünk.

Az Örökkévalók egy maximum közepes, semmitmondó látványfilm, amit még az amúgy remek színészi alakítások sem tudnak megmenteni. A Marvel hozott nekünk egy bátortalan, unalmas és csak minimális szinten szórakoztató alkotást, ami teljes mértékben visszalépésnek számít, de legalább grandiózus, és láthatunk benne pár korrekt harcmozdulatot a kőkeményen csatázó Angelina Jolie-tól.

Ha a Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája visszaadta a Marvel filmekbe vetett hited, akkor az Örökkévalók nagy valószínűséggel el fogja venni, ugyanis minden olyan tulajdonság megvan benne, ami miatt az évek alatt egyesek elfordultak a stúdió szinte folyton önismétlő alkotásaitól – de ettől függetlenül könnyen lehet, hogy a hibái ellenére sokaknak be fog jönni ez a film is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás