promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenet: 8 nyelven is beszél a Gyűrűk ura-filmek sztárja, Viggo Mortensen – most meghallgathatod mindegyiket
Borítókép:  ©New Line Cinema/Courtesy Everett Collection/Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Angolból, dánból, franciából és spanyolból a legerősebb a Gyűrűk ura-univerzum Aragornja.

Viggo Mortensen ugyan Manhattan-ben született, viszont családja dán eredetű volt, így már gyermekkorában megtanult alapból két nyelvet. A család egy ideig lakott Venezuelában is, ahol Viggo spanyolul kezdett el tanulni. Később szülei elváltak, Viggo pedig édesanyjával maradt, és rengeteget költöztek az Egyesült Államokban, így folytatódtak A Gyűrűk Ura sztrárjának nyelvi kalandja.

Az egyetemen az állmaigazgatás mellett spanyol szakra járt, ebből is diplomát szerzett. Gyermokkorában pedig rengetegszer megfordult Dániában, ott élő rokonainál, később pedig haza is költözött egy időre, virágokat árult, illetve felszólgálóként is kipróbálta magát.

A filmes karrierje csak elég későn indult be, az áttörést A tökéletes gyilkosság című film hozta meg számára, amelyben együtt szerepelt Gwyneth Paltrow-val is Michael Douglas-szal. 

Viggo Mortensen két elképesztő csúcsmoziban is szerepelt élete során, amelyek felkerültek a legtöbb Oscar-díjat elnyert alkotások listájára, A Gyűrűk Ura: A király visszatér 11 Oscar-t nyert, míg a 2018-ban nagy sikert befutó Zöld könyv című alkotás hármat.

A színész azonban nemcsak zseniális alakításairól híres, hanem nagy zselvzseni hírében áll az álomgyárban. Azt, hogy pontosan hány nyelven beszél folyékonyan, nagyon nehéz megállapítani, hiszen nemrégiben még katalánul is megszólalt.

A hivatalos megszólalásai alapján angolul, franciául, dánul és spanyolul szinte tökéletesen beszél, de folyékonyan megy neki az olasz is, amelyet például a Zöld könyvben nagyon jól is használt. A norvégot és a katalánt is jól beszéli, illetve a svéddel is elboldogul. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás