promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
James Bondot megfigyelték a németek, és nem vette észre
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Polipka forgatása idején a brit stáb határsértést követett el, és emiatt akár börtönbe is csukhatták volna a tagokat.

A kommunista Kelet-Németország (NDK) hírhedt titkosszolgálata, a Stasi megfigyelés alatt tartotta Roger Moore-t, miközben a színész Berlinben egy James Bond-filmet forgatott. Napvilágra került titkos dokumentumok szerint le is akarták tartóztatni.

Roger Moore a Polipka című kalandfilm készítése idején, 1983-ban már 56 éves volt, de nem ez volt az utolsó James Bond-mozija, hanem a két esztendővel később vászonra vitt Halálvágta. A brit sztár aligha gondolta, milyen valós veszélyeknek volt kitéve munka közben.

Az NDK titkosszolgálata rajta volt az egész brit filmstábon a Polipka forgatása idején. Különösen akkor bizonyultak aktívnak, amikor a Kelet- és Nyugat-Berlint elválasztó határátkelő közelében vettek fel jeleneteket.

Mindezt a keletnémetek fenyegetésként fogták fel, ugyanis a filmesek 1982 augusztusában négy alkalommal is átlépték a határvonalat. A James Bondot alakító Roger Moore akkor egy sötét Mercedes 200-as kocsit vezetett, amelyben viszonylag könnyű lett volna elrabolni.

A jelenetet többször is felvették, mígnem John Glen rendező végre rámondta az áment. A stábtagok a munka hevében észre sem vették, hogy többször is megsértették a határvonalat, a Stasi jelentéséből azonban ez egyértelműen kitűnik:

„Megfordulás közben a jármű megsértette a határvonalat, mégpedig négy alkalommal is, reggel 7:30 és délután 1:33 óra között, körülbelül 4-5 méterrel átlépve”

– fogalmaz a szöveg. A titkosszolgálat emberei 12 „veszélyeztető” kocsit számoltak össze, és kevésen múlt, hogy végül ne tartóztassanak le pár britet. A főszereplő könnyű préda lett volna, de alighanem az ezzel járó politikai konfliktus miatt végül szemet hunytak az eset fölött.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás