promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kísérteties A mi kis falunk egyik párhuzama a valósággal
Borítókép:  Media1
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyot álmodott Pajkaszeg polgármestere, a fikció azonban korábban tragikus valóságba torkollott a környéken. Egy cikk arról, hogy a valóság és a fikció néha kísértetiesen közel ér egymáshoz.

Csuja Imre, azaz Füleki Károly, Pajkaszeg polgármestere eljátszott a gondolattal, hogy Pajkaszeg önálló köztársaság lesz, mindezt egy pályázat kedvéért. Az április 24-i részben láthattuk is, hogy a megfogant eszmei cél jegyében milyen intézkedéseket hoztak, de kevesen tudják, hogy Pilisszentlélek mellett, ahol A mi kis falunkat forgatjak, fekszik egy település, csupán pár kilométerre a forgatás helyszínétől, ez a hely Kesztölc, ahol él egy köztársaság-legenda.

A község, amelyről még mai napig is tartja magát a közbeszédben egy legenda, hogy néhány napig független lett Magyarországtól, amelyről sokan még most is úgy gondolják, hogy tényleg megalakult egy köztársaság, méghozzá a Kesztölci Köztársaság. Nem választhattak volna tehát autentikusabb helyszínt a falusi köztársasági eszme kidomborításához A mi kis falunk alkotói.

Elképesztő véletlen, de hogy is történt a köztársaság kikiáltása a valóságban egy sokkalta viharosabb történelmi időszakban egy Pajkaszeghez nagyon közeli településen?

A Pilis lábainál elterülő kis településen, Kesztölcön az 1956-os forradalom lángja sokkal tovább maradt életben, mint bárhol Magyarországon. Az eseményeket már egy rövid dokumentumfilm is feldolgozta, méghozzá könnyedén fogyasztható formában:

Korábban már írtunk egy hosszabb cikket a Kesztölci Köztársaság történetéről, amely részben a Kádári propaganda terméke volt, hogy lejárassa a falusiakat, akik bátran szembeszálltak a hatalommal 1956 októberében, még egy tankot is sikerült szerezniük, amellyel beparkoltak a falu határába.

Kádárék lejáratókampánya a 21. századra Kesztölc egyik leginkább közösségteremtő sztorija, amelyről mindenki büszkén beszél. A község határában a hivatalos Kesztölc-tábla mellett ott feszül a Köztársaság-tábla is, sőt, az 1956-ban állítólag ott parkoló tankot időről időre szénabálákból el is készítik a lakosok. Manapság a helyiek pólókon is magukon viselik a sztorit, a faluban pedig matricákkal is büszkén hirdetik függetlenségük legendáját.

A "köztársaságról" szóló teljes cikkünketi itt olvashatjátok el:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás