promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ígéretes fiatal nő: a bosszú angyala könyörtelenül lecsap a szexuális ragadozókra – kritika
Borítókép:  Carey Mulligan az Ígéretes fiatal nő című filmben / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Carey Mulligan főszereplésével készült, Oscar-díjjal jutalmazott Ígéretes fiatal nő egy kemény, kényelmetlen, csavaros és feszült film, viszont annyira elvakítja a saját igazságérzete, hogy csúnyán átesik a ló túloldalára.

Emerald Fennell írta és rendezte az Ígéretes fiatal nő című thrillert, ami nemrég elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, így azok is felfigyeltek rá, akiket eddig nem érdekelt ez a „feminista” címkével ellátott alkotás, ami sokakat felháborított a témája miatt.

Az Ígéretes fiatal nő egy Cassandra (Carey Mulligan) nevű 30 éves emberről szól, aki egyedül járkál bulizni és részegnek tetteti magát, hogy aztán jól megleckéztesse azokat a férfiakat, akik ilyenkor a szexuális kihasználás reményében hazaviszik őt.

Maga az ötlet remek, hiszen ha csak egyetlen ilyen szexuális ragadozó is magára ismer, és ennek hatására megváltoztatja az életét, már megérte elkészíteni ezt a filmet.

Viszont hiába akadnak bőven csavarok és meglepetések az Ígéretes fiatal nő történetében, sajnos olyan egyoldalúan közelít meg egy igencsak fontos témát, hogy végül nem egy elrettentő tanmese lesz belőle, hanem csak egy öncélú, hatásvadász thriller, aminek ugyan megvannak a maga zseniális pillanatai, de mégsem képes beváltani a saját ígéretét.


Kép: Carey Mulligan az Ígéretes fiatal nő című filmben / Profimedia

Ebben a filmben szinte minden férfi egy önző, mocskos szemétláda, aki csak kihasználja a nőket. A készítők ezt próbálják kiegyensúlyozni egy gátlástalan, bunkó, pszichopata „hősnővel”, szóval nincs szerencsés helyzetben a néző, hiszen akármennyire is átérezzük Cassandra motivációját, sajnos nem lesz egy szerethető karakter a durva módszerei, taszító élete és a vállalhatatlan modora miatt.

Az Ígéretes fiatal nő megtekintése közben néha úgy érezhetjük, hogy egy fantáziavilágba csöppentünk, ahol a tetteknek tényleg nincs következményük, az igazságnak csak egy oldala van, és az önfeláldozásnál nem létezik nagyobb erény – pedig valójában jóval árnyaltabbak a dolgok, de az alkotás minden ezzel kapcsolatos kezdeményezést pillanatok alatt, indoklás nélkül lesöpör az asztalról kizárólag azért, hogy saját magát igazolja és ne tűnjön fel az a vakság, ami mögötte rejlik.

Ettől függetlenül határozott értékeket képvisel, csak az a baj, hogy erős túlzásokba esik – bár lehet, hogy egyeseknek pontosan ez kell ahhoz, hogy felébredjenek, szóval ilyen szempontból működik Emerald Fennell félelmet nem ismerő víziója.


Kép: Carey Mulligan az Ígéretes fiatal nő című filmben / Profimedia

Carey Mulligan kicsit furcsa a kőkemény „bosszú angyala” szerepben, de a precíz játékának köszönhetően képes egy kis törékenységet, lelket csempészni Cassandra nem túl szimpatikus karakterébe. Az ő munkája felemeli ezt az alkotást, így örülhetünk, hogy egy igazi profira bízták ennek az egészen érdekes figurának az eljátszását.

Ha megpróbálunk csupán bosszúthrillerként tekinteni erre a filmre, akkor talán egy kicsivel erősebb lesz az élmény, ugyanis példaértékű a feszültségteremtés és az izgalom, ráadásul tele van hidegrázós pillanattal. Viszont vannak benne olyan események is, amik határozottan butaságnak tűnhetnek, vagy legalábbis olyasminek, ami nem jellemző egy átlagos emberre – de ez nem is egy átlagos alkotás.

Az Ígéretes fiatal nő thrillerként remek, de nem kezeli jól a szexuális erőszaktevés témáját, ugyanis elbagatellizálja azzal, hogy sekélyesen közelíti meg, egyáltalán nem járja körbe, és csupán a lelki terrort, illetve az erőszakot ajánlja fel megoldásként.

Nincsenek pozitív gondolatok, nincs remény, csak a bosszú, pedig ennél jobban is elmélyülhetett volna a témában Emerald Fennell. Viszont az Ígéretes fiatal nő még így is nagyon ütős, szóval érdemes megnézni, az alapvető értékeire pedig jól tesszük, ha odafigyelünk, mert hiába nyers a tálalás, akkor is lényeges, hogy foglalkozzunk vele.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás