promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sherlock Holmes ölte meg a híres színészt?
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ijesztő: a detektív alakítói arra panaszkodnak, hogy a szerep elrabolja a lelküket.

Ki volt a magánnyomozó Sherlock Holmes figurájának eddigi legjobb, leghitelesebb alakítója? Erre a kérdésre kereste a választ a brit GQ magazin, és rögtön fel is állított egy szubjektív rangsort.

Nagy pénzben lehetett volna fogadni arra, hogy Benedict Cumberbatch jön majd ki győztesnek, az viszont meglepő, hogy Basil Rathbone került a második helyre, aki 1939 és 1946 között alakította (még fekete-fehérben) Sir Arthur Conan Doyle híres detektívjét. Robert Downey Jr. fért fel még rajtuk kívül a dobogóra, amin megint nincs csodálnivaló.

Fotó: Profimedia

Azon viszont annál inkább, hogy a zseniális Jeremy Brett csak a 9. helyre lett rangsorolva. Pedig aki a nyolcvanas években ismerkedett meg Holmes lenyűgöző kalandjaival, annak az 1995-ben elhunyt színész jelentette a valódi etalont.

Brett 1984 és 1994 között összesen 41 epizódban öltötte magára a legendás nyomozó köpenyét és sapkáját (vagy cilinderét), és általános vélemény, hogy ez a nagy szellemi munkát igénylő szerep vezetett korai halálához.

„Holmesé a legnehezebb figura, amit valaha el kellett játszanom. Nehezebb, mint a Hamlet vagy Macbeth”

– mondta egyszer az angol színész, aki komolyan tanulmányozta a nagy detektív jellemét, de Conan Doyle írói módszerét is, hogy minél hitelesebb alakítást nyújthasson. Holmes jellegzetes kézgesztusait, illetve rövid, ideges felnevetéseit ő hozta be a karakterbe.

Brett habitusa egyébként nagyon közel állt a kitalált figuráéhoz. Néha minden erejét mozgósítva, teljes erőbedobással dolgozott, máskor viszont letargikus periódusokat élt át. Szívproblémái mellett idővel mentális betegség, mániás depresszió is gyötörte, a kezelések mellékhatásaként az utolsó részekben már kövérkés (vagy inkább felfúvódott) arccal állt a kamerák elé.

„Néhány színész attól tart, hogy ha sokáig játssza Sherlock Holmes szerepét, akkor a karakter ellopja a lelkét, és nem hagy helyet az eredeti jellemnek”

– festett költői képet Brett a saját problémájáról.

A színész idővel drogokhoz nyúlt, és nem létezett az a nyugodt családi háttér sem, amely esetleg kiutat mutathatott volna számára. Feltehetőleg biszexuális volt, két felesége mellett rendszeresen voltak férfi partnerei is. Naponta 60 cigarettát szívott, és idővel már oxigénmaszkkal segítették a légzését a forgatások szüneteiben.

Brett nem sokkal azután hunyt el, hogy végképp megszabadult Holmes szerepétől. Álmában halt meg, és a feltételezések szerint a gyermekkorában átvészelt reumás láz tette annyi tönkre a szívbillentyűit, ami miatt csak 61 életév adatott meg neki.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás