promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a film még Tóth Andit is megbőgette
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ez a film még 26 év után is nagy hatással tud lenni arra, aki nézi. Tóth Andira akkora hatással volt, hogy a megtekintése után azonnal feleségül akart menni Mel Gibson-hoz.

Az 1995-ös A rettenthetetlen egyike azoknak a „történelmi” filmeknek, amit kifejezetten kedvelek. Nem véletlen, hogy idézőjelbe raktam a történelmi szót, hiszen Mel Gibson alkotásának pont annyi köze van a valós eseményekhez, mint a skótoknak a whiskeyhez.

Ettől függetlenül egy kortalan remekmű, ami 26 év után is magával tudja ragadni az embert, és visszarepít minket a filmkészítésnek azon korszakába, amikor még az epikus és grandiózusos csatajeleneteket is meg tudták csinálni digitális segítség nélkül.

Aki esetleg nem ismerné A rettenthetetlen sztoriját, azok számára itt egy rövid leírás:

A rettenthetetlen jelző William Wallace-t, a XIII. századi skót felkelőt illeti, aki a skót történelemnek valóban az egyik hősi alakja. Sir William Wallace lovag többéves távollét után visszatér szülőföldjére, Skóciába. Kaotikus állapotok uralkodnak: a skót király trónörökös nélkül halt meg, ezért angol riválisa, a kegyetlen és hitetlen I. Edward elfoglalta trónját. A lovagnak hosszú rábeszélés és példamutatás után sikerül ütőképes hadsereggé kovácsolnia elfásult népét. A szépséges Izabella hercegnőt a király saját előnyére próbálja felhasználni Wallace ellen, ám kettejük között szerelem szövődik. A lovagra egyre több veszély kezd leselkedni, a politika és az ármány egyre sötétebb hálóiba kerül, míg végül árulás áldozata lesz.

Mel Gibson nemcsak főszereplőként csatlakozott ehhez a filmhez, de ő maga is rendezte. Ezelőtt csak egyetlen mozifilmet dirigált, az 1993-ban bemutatott Az arc nélküli embert, de az áttörést egyértelműen A rettenthetetlen hozta meg számára, amely filmet az Amerikai Filmakadémia nem kevesebb, mint 5 Oscar-díjjal jutalmazott, egyebek között a legjobb rendező és a legjobb film kategóriában.

Korábban írtunk róla, hogy Tóth Andi is nemrég megnézte ezt a filmet, és bizony olyan hatással volt rá, hogy rögtön után feleségül akart menni Gibson-hoz.

Ahelyett, hogy elkezdeném hosszasan részletezném, hogy miért érdemes megnézni ezt a filmet, inkább néhány érdekességet említenék meg.

  • A Stirling-i csatát több, mint 90 órán keresztül forgatták, mert Gibson mindent tökéletesre akart. Ehhez tartozó érdekesség, hogy a rendező hallani sem akart a digitális nyílzáporról, hanem valódi nyílvesszőket akart a levegőben repülni látni.
  • Mel Gibson eleinte nem akarta eljátszani William Wallace szerepét, mert míg a színész akkor közel 40 éves volt, a karakter csak a húszas éveiben járó fiatal férfi. Végül mégis kötélnek állt.
  • Bár Gibson a valódiság híve, ennek ellenére nem akart igazi lovakat használni a forgatáson. Kapaszkodjatok meg, a filmben látható összes ló gép. A rendező annak idején felajánlotta, hogy bárkinek ad 5 dollárt, aki kiszúrja a ”csalást”.
  • Ugyan a film nem fukarkodik a vérrel, még ennél is brutálisabb lett volna a végeredmény, ha az eredeti változat kerül a mozikba. Azonban a tesztvetítéseken a közönség túl véresnek találta, emiatt több jelenetet is ki kelett vágni belőle.
  • Mel Gibsonnak akkora szívügye volt ennek a filmnek az elkészítése, hogy emiatt képes volt lemondani James Bond szerepéről az 1995-ös Aranyszem-ben, Harvey 'Kétarc' Dent szerepéről a Mindörökké Batman-ben, de még Simon Templar szerepéről is Az angyal-ban.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás