promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ki volt az utolsó magyar király? A legtöbben belebuknak ebbe a kérdésbe, üdvözlendő, hogy film készült róla
Borítókép:  Youtube / Trónfosztott királyság
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A király, aki vissza akart térni a magyar trónra, ráadásul kétszer is.

Az Osztrák-Magyar Monarchia 1867-ben jött létre, ennek értelmében a Habsburg területek egy császár alatt békében egyesültek, a birodalom innentől fogva államszövetségi formában működött, a Magyar Királyságot és az Osztrák Császárságot az uralkodó és a közös ügyek minisztériumai kapcsolták csupán össze. A boldog békeidőket végül az első világháború mészárszéke zárja, a birodalom megszűnik létezni,

ráadásul Magyarországra olyan súlyos csapást mérnek Trianonban, amelynek következményeiből azóta sem tudunk kikászálódni.

Magyarország pár rövid átmeneti kormányzás után új államformát kap, király nélküli királyság lesz Horthy Miklós vezetésével. A háború közben, 1916-ban meghalt a leghíresebb Habsburg uralkodó, Ferenc József, és őt Habsburg Károly követte a trónon, aki a birodalom összeomlásáig kormányozta az államalakulatot. Majd a világháború után a Habsburgoknak nagyon forró lesz a talpuk alatt az osztrák föld, kitiltják őket az országból, de Károly Magyarországra két ízben is megpróbál visszatérni, Horthy-tól a hatalom átadását követeli.

A király Szombathelyen rendezkedik be királypárti politikusok és grófok társaságában, többek között az Angol beteg című filmből ismert Almássy László is segíti őt ekkor.

Erről a momentumról, amely immár 100 éve történt, szól egy március 27-én bemutatott magyar, félig dokumentumfilm, félig pedig játékfilm. IV. Károly magyar királyt amúgy 1922-ben a spanyolnátha viszi el. Az ő fia volt Habsburg Ottó, unokája pedig a magyar politikai életben néha ma is feltűnő Habsburg György.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás