promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy hős magyar kutya, aki már életében szobrot kapott
Borítókép:  Hellomiskolc.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az egyik legnagyobb magyar hős volt.

Mancs egy németjuhász kutya volt, aki 1994-ben született Miskolcon, és a helyi mentőcsapat, a Spider Mentőcsoport kutyája volt. Tizenegy testvére volt az alomban, az egyik lábára sántított, később gazdája és orvosa együttműködésével sikerült korrigálni a rendellenességet.

A leghíresebb tettét 1999-ben hajtotta végre, ezzel örökre beírta magát az emberiség történelmébe, az izmiti földrengésen egy hároméves kislányt mentett meg, aki már több mint 3 napja a romok alatt volt.

A világ egyként kiáltott hőst a kutya tette után.

Kiváló kiképzést kapott Lehóczki Lászlótól, képes volt víz alatt hullákat és élőket is jelezni, így rengeteg bevetésben részt vett később. 2006-ban tüdőgyulladás vitte el a hős kutyát, de Miskolc örökké emlékezni fog rá, ma egy szobor is hirdeti, hogy Mancs szelleme örökké velünk van.

A szobrot már Mancs életében, 2004-ben felavatták. Ilyen megtiszteltetés pedig tényleg csak a legnagyobbaknak és legjobbaknak jár.

A szobor felirata:

"MANCS 
a miskolciak híres életmentő kutyája. 
1996 óta – a Spider mentőcsoport tagjaként – több száz
emberéletet mentett meg a világ számos országában."

2013-ban elkészült egy film is Mancs címmel, ez ugyan a hős miskolci kutya nevét viseli, de igazából az összes magyra mentőkutya előtt egy hatalmas nagytisztelgés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás