promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megalázták Hollywoodot: most először sikerült egy országnak lenyomnia Amerika mozis bevételeit
Borítókép:  Illusztráció / Photo by Martin Jernberg on Unsplash
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A járvány akkora hatással volt az amerikai mozikra, hogy tavaly csupán a második helyre szorult a hollywoodi álomgyár bevétele, ráadásul nem akárki vette át a trónt.

A koronavírus-járvány miatt világszerte nagyon sok helyen bezártak a mozik, így hiába jöttek a várva várt filmek, sajnos nem sikerült bemutatni őket, ezért a stúdiók igencsak jelentős összegektől estek el. Amerikában kifejezetten csúfos a helyzet, hiszen ott nem igazán sikerült az elején kezelni a pandémiát, ennek pedig súlyos következménye lett a 2020-as bevételek tekintetében – sőt, konkrétan történelmi pillanatról van szó.

Tavaly nagyjából 2,3 milliárd dollárt termeltek az amerikai mozik, ez pedig közel sem volt elég a globális szintű győzelemhez, ugyanis most először a kínai filmszínházak hozták a legtöbb pénzt, ami jelen esetben 2,9 milliárd dollárt jelent.

Ez Hollywood számára kifejezetten megalázó, mivel az előző év januárjában bemutatott Bad Boys harmadik része szerepelt a legjobban 424 millió dollárral, és ez is csak a harmadik helyig volt elég a világot érintő toplistán, amin a kínai Ba bai című alkotás az első 472 millióval.

Érdekesség, hogy a stúdiók 2019-ben 11,4 milliárd dollárt tudtak kisajtolni az amerikai mozikból többek között a Bosszúállók: Végjátéknak köszönhetően, szóval körülbelül 80 százalékos esésről van szó, ami hihetetlenül durva, de teljes mértékben érthető a helyzet miatt.

Kínában hamarabb enyhítették a megszorításokat, így több idejük volt bevételt termelni, Amerikában pedig még most is nagyon óvatosak a mozik, ráadásul a legtöbb stúdió átállt a streamingre, ami hatalmas érvágást jelent nekik, hiszen az emberek többsége inkább otthonról, biztonságban akarja megnézni a filmeket, a filmszínházak pedig még mindig nagyon kockázatosak.

Reménykedhetünk benne, hogy 2021 már javulást fog hozni, és minden visszaáll a régi kerékvágásba, hátha végre láthatjuk például a Fekete Özvegyet, vagy James Bond legújabb kalandját is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás