promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A bárányok hallgatnak valójában egy gyerekfilm, nem is egy hidegrázós horror-thriller?
Borítókép:  Syfy Wire
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elég merész gondolat, hogy A bárányok hallgatnak egy gyerekfilm lenne, pedig a Hannibal Lecter-t alakító Anthony Hopkins meg volt róla győződve.

1991. január 30-án mutatták be Amerikában A bárányok hallgatnak című kultfilmet, ami nem kevesebb, mint 5 Oscar-díjat nyert, többek között a legjobb színésznek járó díjat, amit Anthony Hopkins vehetett át Hannibal Lecter zseniális megformálása miatt.

Az idén 30 éves horror-thriller óriási siker lett a bemutatásakor, és népszerűsége azóta is töretlen. Ez nem véletlen, hiszen Jonathan Demme úgy nyúlt Thomas Harris művéhez, ahogy előtte Michael Mann-nak nem sikerült. Tudniillik nem A bárányok hallgatnak volt az első Hannibal-film; 1986-ban készült Az embervadász, ami a Vörös sárkány alapján született, és ebben még Brian Cox (Trója, A rettenthetetlen) játszotta a pszichiátert, és itt még Lecktor néven emlegették.

Majd 5 évvel később napvilágra került Demme-verziója, ami A bárányok hallgatnak című kötet alapján készült, ami a regények időrendi sorrendjét tekintve csupán a harmadik része a Hannibal-tetralógiának. Természetesen volt egy kis meglepettség, és éppen emiatt szkeptikusan is álltak sokan a filmhez, de ahogy egyre többen megnézték, egyre többen értettek egyet abban, hogy ez az alkotás minden tekintetben egy mestermű.

Ez az összkép azóta sem változott, generációk ismerkednek meg vele, és onnantól fogva imádják, sőt, még azok is elismerik és szeretik, akik egyébként mind a horror, mind a thriller műfajtól ódzkodnak, de abban egyetértenek, hogy A bárányok hallgatnak nem egy átlagos horror-thriller, mi több, nem egy átlagos film, hanem egy filmművészeti remekmű.

A jubileumi évfordulóhoz közeledve jó érzés volt megint elővenni ezt a filmet, és bár már legalább 50-szer láttam, most is úgy merültem bele, mintha az első találkozásom lett volna vele. Nem kell ezt sokáig ragozni, Athony Hopkins brilliánsan alakít benne, akárcsak Jodie Foster, mind dramaturgiailag, mind rendezésileg, mind zeneileg, vagyis tényleg minden szempontból egy halhatatlan klasszikus, ami sosem megy ki a divatból, és amiben a következő 30 évben sem fog kárt tenni az idő vasfoga.

Na, de hogy ne maradjon senki válasz nélkül: A bárányok hallgatnak semmiképp sem egy gyerekfilm, de Anthony Hopkins, mikor megkeresték a szereppel kapcsolatban, a címe alapján abban a hitben volt, hogy egy gyerekfilmre írna alá. Majd miután elolvasta a forgatókönyvet, rájött, hogy ez közel sem az, amire először gondolt.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás