promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezek voltak 2020 legjobb filmjei – Vicces Hitlertől egészen a világvégéig
Borítókép:  Promotions.hu
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A koronavírus-járvány idén rettenetesen megnehezítette Hollywood és a mozik munkáját, de azért még így is kaptunk pár zseniális alkotást, amik közül most összegyűjtöttük a tíz legjobbat!

2020 rengeteg kellemetlenséget tartogatott a nézők számára, hiszen lehetetlen helyzetbe kerültek a mozik, és számtalan film munkálatait le kellett állítani a járvány miatt. Mivel pillanatok alatt előtérbe kerültek a streaming szolgáltatók, így szerencsére nem maradtunk remek alkotások nélkül, ezért ennek örömére összegyűjtöttük közülük a legemlékezetesebb darabokat – úgy, hogy kizárólag a hazai bemutatót, illetve a nemzetközi online premiereket vettük figyelembe.

Elég érdekes, hogy 2020-ban se folytatás, se szuperhősös film nem szerepel a toplistánkon, ráadásul a legtöbb alkotás eredeti ötleten alapul, ami egészen felfoghatatlan, és felettébb bizalomgerjesztő. Íme az év legjobbjai:

10. Greenland - Az utolsó menedék (Greenland)

Rendezte: Ric Roman Waugh / szeptember 24.

Gerard Butler meglepően emberséges és nyomasztó katasztrófafilmet hozott nekünk a Greenlanddel, amiben remekül működik a dráma, és a felfoghatatlan pusztítás hatásait is elképesztő módon szemléltetik. Mivel itt kivételesen nem csupán a bolygó, hanem a társadalom pusztulását is figyelembe veszik, így mindenképp kiérdemelt magának egy helyet az év legjobbjai között – bár ezzel nem biztos, hogy mindenki egyetért.

9. Mank

Rendezte: David Fincher / december 4.

A Harcosok klubja rendezője, David Fincher ismét megmutatta az érettebb oldalát, és készített egy igazi szerelmes levelet a klasszikus Hollywoodi filmgyártásnak. Ráadásul a Mank című, fekete-fehér alkotásban még Gary Oldman zseniális játékát is megcsodálhatjuk, amiért szinte biztos, hogy Oscar-díjra fogják jelölni.

8. Love and Monsters

Rendezte: Michael Matthews / október 16.

Elsőre csak egy egyszerű romantikus tinivígjátéknak tűnhet a Love and Monsters, de jóval több rejlik benne. A Dylan O'Brien főszereplésével készült film tökéletesen keveri az érzelmeket, a látványt és az izgalmat, miközben egy igazán egyedi világba repít minket, ahol félelmetes szörnyetegek lesik hősünk minden lépését, hátha valamikor fel tudják falni őt.

7. Az éjféli égbolt (The Midnight Sky)

Rendezte: George Clooney / december 23.

Az éjféli égbolt egy epikus sci-fi a javából, ami ugyan az agyunk helyett inkább a szívünkre van nagy hatással, de még egy is egy szuper, megható kalanddal ajándékozza meg a közönséget. George Clooney egyszerre grandiózus és intim alkotása tele van lélekkel, de a látványos akcióról sem feledkezett meg helyenként, így felejthetetlen élményt biztosít – csak ne számítsunk valami pörgős történetre, hiába szól nagyjából a világvégéről.

6. Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems)

Rendezte: Benny Safdie, Josh Safdie / január 31.

Adam Sandler egy feszült drámával bizonyította év elején, hogy ő nemcsak egy „buta” vígjátékokat gyártó komikus, hanem egy igazi színész, aki tud, ha akar. A végeredmény pedig lélegzetelállító lett, hiszen a híresség rendesen kilépett a komfortzónájából, és olyan adrenalinbombát hozott nekünk, hogy alig bírtuk kapkodni a levegőt.

5. A láthatatlan ember (The Invisible Man)

Rendezte: Leigh Whannell / február 27.

A Fűrész-széria egyik alkotója, Leigh Whannell új csavart vitt a klasszikus rémtörténetbe, hiszen agyatlan rémisztgetések helyett a családon belüli erőszak terrorját mutatta meg nekünk legutóbbi horrorfilmjével. A láthatatlan ember főleg Elisabeth Moss lehengerlő alakításának és a hátborzongató hangulatának köszönheti a sikert, és az biztos, hogy az év legfélelmetesebb alkotása lett.

4. Még egy kört mindenkinek (Druk)

Rendezte: Thomas Vinterberg / november 5.

Mads Mikkelsen a középkorú haverjaival együtt elhatározza, hogy elkezd tudományos jelleggel piálni, és megnézi, hogy ez milyen hatással van az életére. Az elképesztően vicces jelenetek mellett igazi emberi drámát és fontos gondolatokat is ad nekünk a Még egy kört mindenkinek, ezért mindenképp érdemes megnézni, mert egyszerre sírhatunk, és nevethetünk rajta.

3. Palm Springs

Rendezte: Max Barbakow / szeptember 3.

A Palm Springs lehetett volna egy idióta, időhurkos komédia is, de végül egy igazán mély, speciális és a végletekig szórakoztató film lett. Néhol a térdünket csapkodva kacagunk a baromságokon, utána pedig olyan gondolatokkal bombáznak minket, hogy még a saját életünket is átértékeljük tőle, így nem csoda, hogy kiemelt helyre került a listánkon.

2. Jojo Nyuszi (Jojo Rabbit)

Rendezte: Taika Waititi / január 23.

Taika Waitit humorának és érzékenységének nincs párja, a Jojo Nyuszi pedig egy igazi mestermű. Talán senki sem hitte volna, hogy ennyire vicces, kellemes és megható lesz a film, ami egy fiatal náci gyerekről szól, akinek Adolf Hitler a képzeletbeli barátja. Komolytalan megközelítést kap egy komoly téma, ami végül hiába töri össze kicsit a szívünket, utána újból összerakja, és reménnyel tölti meg.

1. Lelki ismeretek (Soul)

Rendezte: Pete Docter / december 25.

A Pixar megint megmutatta, hogy mit tud, ugyanis a Lelki ismeretek az utóbbi évek legjobb animációs meséje, ami tanulságos, kedves, könnyfakasztó és minden szempontból értékes. Határtalan a kreativitása, az élet nagy dolgait boncolgatja, miközben eléri, hogy mi is máshogy lássuk a világot, és a bolygón töltött időnket.

Futottak még:

Mindenképp meg kell említenünk, hogy a Bad Boys harmadik része is meglepően jól sikerült; a Mortal Kombat animációs film is nagy hatással volt a rajongókra; illetve többek között Borat visszatérésére is megérte várni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás