promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Mit keres Szász Attila Örök tél című filmje az Európai Parlamentben?
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szász Attila Örök tél című filmjét is bemutatják az Európa emlékezete nevezetű háromnapos filmszemlén, amelyet egy népszerű lengyelországi filmfesztivál társrendezvényeként szerveznek az Európai Parlamentben. Miután a filmben nyújtott alakításáért megkapta az Emmy-díjat, Gera Marina interjút adott portálunknak, amit alább olvashattok el.

Szerda este vetítik az Örök tél című magyar alkotást, amelyet Zdzislaw Krasnodebski lengyel szociológus, európai parlamenti képviselő előadása fog bevezetni. Szász Attila alkotásán kívül a szemlén csütörtökön bemutatják a lengyel-magyar barátság patrónusának tartott Waclaw Felczak történészprofesszorról, legendás második világháborús futárról szóló dokumentumfilmet is, Beata Netz lengyel alkotó rendezésében.

Aznap pódiumbeszélgetést is tartanak a közép-európai nemzetek 20. századi tapasztalatainak hatásáról Európa jövőjére, ezen mások mellett Rosonczy-Kovács Mihály magyar történész, elemző, valamint Wojciech Roszkowski neves lengyel történészprofesszor szólal fel.

„Az Európa emlékezete fesztiválon azokat a filmeket mutatjuk be, amelyek eddig a legnagyobb sikert aratták Gdyniában. Azáltal, hogy a két 20. századi totalitarizmus ellen fellépő emberek sorsát nemcsak a lengyel alkotásokban, hanem a hasonló történelmi tapasztalattal rendelkező nemzetek művei révén is bemutatják a fesztiválon, a résztvevők "nemcsak a múltat, hanem Európa jövőjét is szemügyre vehetik"

- mondta el Arkadiusz Golebiewski, a filmszemle igazgatója, aki hozzátette, hogy az utóbbi években a rendezvényen több magyar alkotót is vendégül láttak már.

Az európai parlamenti filmszemlét a járványhelyzet miatt online, a NNW honlapján követhető.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás