promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hollywood újból összekapcsolta a fogyatékosságot a gonoszsággal
Borítókép:  Warner Bros.
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Warner Bros. bocsánatot kért a Boszorkányok című film karaktereinek ábrázolása miatt, sokakat sértett ugyanis a főszereplő, Anne Hathaway drámai átalakulása, amely során Hollywood újból összekapcsolta a testi és szellemi fogyatékosságot a gonosz karakterekkel. 

Számos fogyatékossággal küzdő ember, köztük az amerikai paralimpiai úszóbajnok, Amy Marren is elégedetlenségét fejezte ki a fő boszorkány ábrázolásával kapcsolatban. Az Anne Hathaway által megformált karakter megjelenítése ugyanis nagyon hasonlít egy – a valóságban is kialakulható – végtag rendellenességre.

Marren először a Twitteren tette fel a kérdést: 

„Mások is elgondolkodtak azon, hogy ez az ábrázolásmód hogyan befolyásolja azoknak az embereknek a közösségét, akiknek valamilyen végtagrendellenessége van?”


Anne Hathaway karakterének végtajai egy valóságos testi rendellenességhez hasonlítanak. Forrás: Warner Bros.

A sportoló tweetje után sokan mások is aggodalmukat fejezték ki a stúdió karakterábrázolásával kapcsolatban, és hamar terjedni kezdett a „not a witch” (nem egy boszorkány) hashtag, amelynek kapcsán rengetegen megosztották a saját történetüket. 

A Deadline-nak adott nyilatkozatában a Warner Bros. azt állította, hogy a cégüket mélységesen elszomorította, amikor megtudták, hogy a film kitalált szereplőinek ábrázolása felzaklathatja a fogyatékossággal élő embereket, és nagyon sajnálják, ha bárkit megbántottak.

A filmgyártó vállalat szóvivő hozzátette: 

„Az eredeti történet adaptálásakor számos tervezővel és művésszel dolgoztunk együtt a könyvben leírt macskaszerű karmok újra értelmezésekor. Egy pillanatra sem állt szándékunkban, hogy a nézők azt érezzék, ezek a nem emberi lények őket hivatottak ábrázolni.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás