promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Francia Filmhét: Amanda – szeretet a terrorizmusban
Borítókép:  Vertigo Media
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A budapesti Sugár Moziban Francia Filmhetet tartanak október 15. és 21. között, ezért a következő néhány filmajánlómban azokról a francia filmalkotásokról fogok írni, amelyeket műsorra tűznek.

A francia rendező Mikhaël Hers Amanda című filmjének világpremierje a 2018-as „A” kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol a rendező Magic Lantern-díjat kapott. Ezt követően a szintén „A” kategóriás Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon versenyzett a film, és elnyerte a fesztivál nagydíját és a legjobb forgatókönyvért járó díjat. Továbbá az alkotást két kategóriában jelölték a Francia Filmakadémia César-díjára (legjobb színész, legjobb zene) is.

Bár az Amanda magyarországi premierje 2020 januárjában volt, a budapest Sugár Moziban Francia Filmhetet tartanak október 15. és 21. között, ahol többek között ezt a kiváló szeretetfilmet is újra műsorra tűzik.

A történet: a huszonéves David Párizsban él, bedolgozik egy airbnb lakásban, parkokban kertészkedik, és segít nővérének, Sandrine-nak, aki egyedül neveli a hétéves Amandát. Mindeközben románc bontakozik ki közte és Lena, egy zongorista lány között. A gondtalan hétköznapok azonban egyszeriben véget érnek, amikor egy parkban terrorcselekményt hajtanak végre, amely során Sandrine meghal, Lena pedig megsebesül. Davidra hirtelen rászakad a gyász és a felelősség. Egyedül kell megbirkóznia a fájdalommal, gondoskodnia a kis Amandáról, valamint ápolni Lena lelkét. Korábbi életét elveszíti, az élet azonban nem áll meg, a veszteségekkel együtt is élnie kell a mindennapokat, amely új boldogságot és örömöt is tartogat a számára.

Az Amandában kiváló, kiemelkedő alakítást nyújtanak a színészek, köztük a főszereplőt alakító Vincent Lacoste (Egy szobalány naplója, Egy ágyban Victoriával, Így jártam a mostohámmal, Bocsáss meg kedvesem) és az Amandát játszó gyerekszínész, Isaure Multrier is. Kevés gyerekszínész van Európában, aki ennyire átütően tud játszani.

De nem csak ez az egy erénye van a filmnek: egyrészt ott van az abszolút természetességet, hétköznapiság sugárzó ritmus, másrészt maga a párizsi hangulat, a párizsi miliő; az ahogy a francia fővárost megjeleníti, az valami egészen csodálatos.

Érdemes megnézni, milyen francia filmeket fognak mostanában játszani a Sugár Moziban, és ha csak egyet választunk ki közülük, akkor az Amandával egyáltalán nem lehet mellényúlni. Egy megrázó és egyszerre kedves lélektani film, aminek minden procikájából árad a szeretet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás