promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sötétség-kritika: fantasztikus lett a németek időutazós sorozata
Borítókép:  Sötétség (Dark) / wallpapersden.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Netflix csavaros szériája hamar meghódította a világot, hiszen nagyon okos és izgalmas, ennek köszönhetően pedig olyan nyomot hagyott maga után, amit nem sok műnek sikerült az utóbbi években. Igazán különleges élmény a Sötétség (Dark), mivel egyszerű szórakozás helyett gondolkodásra késztet minket, amit szerencsére nagyon meghálál.

Németország rendesen feladta a leckét Hollywoodnak, hiszen a Sötétségben az időutazós sci-fi műfaj szinte összes lehetséges aspektusát bemutatják mindössze három évad – összesen 26 rész – alatt.

A bennünk felmerülő örökérvényű kérdések túlnyomó részét megválaszolják, miközben felnyitják a szemünket, hogy igazából ez a dolog nem is akkora buli, mint ahogy annak idején a Vissza a jövőbe sugallta számunkra.

Az időutazás veszélyes, gyötrelmes és kegyetlen, hiszen minden összefügg, és egy apró változtatás is olyan durva következményekkel járhat, hogy az ember akár a saját létezésének megszűnését is okozhatja.

Persze ép ésszel szinte lehetetlenség felfogni a lehetőségek mennyiségét, ez a sorozat viszont szépen kordában tartja az eseményeket és a szálakat, miközben folyamatosan építkezik, fejlődik, és akármennyire is káosznak hatnak a látottak, végig érezni, hogy a készítők pontosan tudják, mit csinálnak.


Kép: Sötétség (Dark) / forbes.com

Baran bo Odar és Jantje Friese igazi mesterművet hoztak létre a Netflix számára, amiben tökéletes egyensúlyban van a rejtély, az emberi kapcsolatok és a tudomány aránya, ennek a szentháromságnak köszönhetőn pedig egyből beránt minket a széria, ráadásul még a színészek is remekelnek, így tényleg hatásos az egész.

A Sötétség (Dark) egy Winden nevű helyen játszódik, ahol 33 éve rejtélyes módon tűntek el gyerekek, és most megismétlődik a tragédia, ehhez pedig valahogyan köze van egy titkokkal teli barlangnak is. Ebbe kavarodik bele akaratán kívül főhősünk, Jonas, aki gyötrelmes kalandjai közben rájön arra, hogy létezik időutazás, és valami szörnyűséget szán az emberiségnek a jövő.

Spoilerek nélkül nagyjából így lehetne írni a sorozatról, amiben minden egyes mondatnak jelentősége van, és kifejezetten élvezetes összerakni magunkban a képet, hogy kicsoda, honnan, mikor, miért csinálja azt, amit.

Hihetetlen látni, hogy egy alkotás ennyire átgondolt, biztos vonalon halad a kielégítő végkifejlet felé, miközben folyamatosan tudunk tippelni, hogy mi lesz a következő csavar.


Kép: Sötétség (Dark) / indiewire.com

Ráadásul egy pillanatra sem veszítik el a lendületet, és mindig akad valami meglepetés, vagy észbontó ötlet, ami letaglóz minket.

Nagyon nehéz hibát találni benne, mivel annyira lenyűgöző ez a mű, hogy nem is nagyon lehet belekötni, annyira hálásak lehetünk, hogy végre kaptunk egy mondhatni tökéletes szériát, ami bátor, stílusos és kreatív.

A Sötétség (Dark) egyetlen szóval jellemezve: zseniális.

A fantasztikus sci-fi elemek mellett még arra is van idejük, hogy megmutassák a szeretet, illetve szerelem bármin átívelő erejét, így minden téren fantasztikus a végeredmény.

Mindenkinek látnia kell, egyenesen kötelező, és a lassú tempója úgy cirógatja majd lelkünket, mint semmi más. Ez a széria rendesen meghálálja a figyelmet, és érzelmi, illetve gondolati síkon is elvarázsol minket.

A profi – néhol félelmetesen rideg – megvalósítás pedig már csak hab a tortán, így a németeknek köszönhetően megkaptuk a valaha volt egyik legjobb sorozatot, ami egy szép, kerek, kiválóan lezárt történettel ajándékozza meg a nézőket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás