Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Rangos olasz elismerést kapott a Piedone nyomában alkotója

Rangos olasz elismerést kapott a Piedone nyomában alkotója

Zene, Film & Kultúra

Rangos olasz elismerést kapott a Piedone nyomában alkotója

Zene, Film & Kultúra

Helmeczi Benjamin 17:17

Király Levente a San Gennaro-díjat vehette át péntek este Nápolyban.

Az összegzés felidézi, hogy Király Levente csodájaként emlegetik Bud Spencer szülővárosában, Nápolyban azt a filmet, amelyet négy éven át, öt országban forgatott az olasz színészóriásról a rendező. Ez az első alkalom, hogy külföldinek ítélték oda a díjat.

„Létezik egy összekötő szál Nápoly és Magyarország között, és ez nem más, mint Bud Spencer Király Levente Piedone nyomában filmjén keresztül. Király Levente csodája az, hogy nemcsak a színésznek állít emléket, de olyan részletességgel mutatja be Bud Spencert, amely eddig ismeretlen volt”

– fogalmazott Gianni Simioli, a San Gennaro Bizottság elnöke.

A kitüntetést a nápolyi dóm előtti téren felállított színpadon vehette át kétezer ember előtt Király Levente, az MTVA munkatársa. A díjat és a vele járó szobrot Bud Spencer lánya, Cristiana Pedersoli adta át a magyar rendezőnek.

„Óriási megtiszteltetés kézbe venni ezt a díjat, amelyet Nápoly védőszentjéről, San Gennaróról neveztek el. Egy ilyen elismerés megerősíti az ember hitét abban, hogy nemcsak ápolni, őrizni és fenntartani kell az országok közötti kulturális kapcsolatokat, de erősíteni, mélyíteni is. Ez a díj Olaszország háláját jelképezi Magyarorszagnak, amiért a világon először mi készítettünk mozifilmet a nemzeti ikonjukról”

– mondta Király Levente.

Október végén Piedone nyomában címmel egy könyv is megjelenik, amelyben további érdekes történeteket lehet majd olvasni Bud Spencerről. Nem ez az első alkalom, hogy elismerésben részesítik a filmet, amelyet László Gábor operatőrrel forgatott Király Levente.

Az elmúlt hónapokban az alkotás aranyérmet nyert a XV. VAS-FILM Fesztiválon, ezüstérmet a VI. Savaria Filmszemlén, bronzérmet a III. Hét Domb Filmfesztiválon, szerkesztői különdíjat a X. Bujtor István Filmfesztiválon és fődíjat a XV. Göcsej Filmszemlén. A napokban megállapodást írtak alá arról is, hogy a magyar filmet a nápolyi általános iskolákban is vetíteni fogják.

Borítókép: Lokál