promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az „Indiai Vasember” brutális méreteivel a világ legmagasabb szobra
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy magányosan álldogáló bácsit ábrázol, pontosabban az indiai függetlenségi mozgalom egyik maghatározó alakját, Sardar Vallabhbhai Patel-t.

Patel a nálunk is talán legismertebb indiai államférfi, Mahatma Gandi harcostársa volt a függetlenségi mozgalomban. A most gigantikus emlékművet kapó politikus India egyesítésében vállalt oroszlánrészt az 1940-es évek végén. Egy igazi nacionalista szimbólum, aki a fegyveres erők bevetésétől sem riadt vissza, és vasszigorral fogott hozzá a rengeteg, egymással is háborúskodó fejedelemség integrálásához a frissen született államba. Az indiai-pakisztáni háborúban ő volt a fegyveres erők legfőbb parancsnoka.

A hatalmas alkotás az Egység szobra névre hallgat, 182 méter magas és több mint 400 milliárd dollárba került. Mind a két lábában található lift, ezek egyenként 26 embert tudnak fel- és levinni. A csúcsidőszakban a szobron egyszerre 3000 munkás is dolgozott.

Csak hogy lehessen mihez viszonyítani, a New York-i Szabadságszobor csupán 46 méter magas (talapzattal 93 méter), a legek listáján pedig másodikként utána követekező szobor 128 méterrel érkezik az ezüstéremért.

A szobor 50 km-re fekszik Gudzsarát állam fővárosától, Alláhábádtól Nyugat-Indiában, nem messze Patel születési helyétől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás