promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszatér a mozikba a János vitéz
Borítókép:  Magyar Nemzeti Filmalap
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A digitálisan felújított filmklasszikust szeptember 19-től láthatjuk.

Jankovics Marcell 1973-ban bemutatott nagyszabású János vitéz feldolgozásával indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása. A néphagyományt, a szecessziót és a pop artot egyedi módon ötvöző, zenés rajzfilm Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült el, Jankovics Marcell és Richly Zsolt tervezésében. A népszerű elbeszélő költeményt feldolgozó filmet 1973. május 1-jén mutatták be a hazai mozik. A kápráztatóan színes képi világa és a road movie–szerű cselekménye miatt a János vitézt az 1968-ban berobbant, kultikus Beatles-animációval, A sárga tengeralattjáróval állították párhuzamba.

A János vitéz teljes körű digitális felújítása a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg. A felújított animációs klasszikust a világ legrégebbi filmarchívuma és filmmúzeuma, a párizsi Cinématheque Francaise fesztiválján vetítették először tavasszal.

A felújított rajzfilmklasszikust Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Művész moziban, a Corvin moziban és a Pólus moziban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, Szolnokon, Miskolcon, Sopronban, Szentesen, Cegléden, Gyöngyösön, Nagykőrösön, Salgótarjánban, Balassagyarmaton, Füzesgyarmaton és Jászberényben is látható lesz, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás