promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt Rutger Hauer
Borítókép:  Rutger Hauer egy 2014-es fényképen. Forrás: AFP/Tiziana Fabi
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rutger Hauer 75 éves korában, július 19-én halt meg, és már el is temették – állítja a Variety. A hírt a színész szóvivője meg is erősítette.

[[adv]]

Rutger Hauer 1944. január 23-án született a hollandia Breukelen városában. Tizenöt évesen elszökött otthonról, munkát keresett, amit egy teherszállító hajón talált meg: a fedélzet takarítását bízták rá. Hazatérése után több szakmát is kipróbált: volt villanyszerelő és ács is. Mindeközben esti iskolába járt, ahol színészetet tanult. A tanulmányokat felfüggesztette egy kis időre, amíg katona volt.

A leszerelés után befejezte az iskolát, és 1969-ben megkapta első címszerepét a Floris nevű kalandfilmsorozatban. Floris egy középkori hős volt, olyasvalaki, mint Robin Hood. A sorozat kalandos történetei izgalmat, humort és az akkori mérce szerint – pláne tévében – kicsit sok erőszakot tartalmaztak. A 12 részes sorozatot egy ígéretes új rendező, Paul Verhoeven forgatta. Hauer és Verhoeven az első perctől remekül megértették egymást, és egyértelmű volt, hogy fognak még együtt dolgozni. Így a későbbiekben több holland filmben is szerepet kapott.

Hollywoodba az 1980-as években tört be, első filmje a Fantom az éjszakában volt, ebben Sylvester Stallone volt a partnere. Az igazi áttörés Rutger Hauer életében 1982-ben következett be, amikor szerepet kapott Ridley Scott kultikus filmjében, a Szárnyas fejvadászban – ekkor ismerte meg a világ.

Munkamániás színészként ismerték meg a filmipar fővárosában, aki ennek ellenére vagy éppen ezért nagyon szeretett kis költségvetésű, nem túl nagy igényű filmekben szerepelni. Sok olyan mozit is készített, amit be sem mutattak a mozik, hanem azonnal videós forgalmazásba küldték.

Az összes filmszerepét szinte képtelenség felsorolni, így csak az új évezred legjelentősebb filmjeit emeljük ki. Ilyen volt az Egy veszedelmes elme vallomásai (2002), Sin City – A bűn városa (2005) és Batman: Kezdődik! (2005).

Rutger Hauer a közéletben is aktív volt: lelkes környezetvédőként részt vesz a Greenpeace munkájában, illetve alapítványa jelentős összeggel támogatta az AIDS elleni küzdelmet.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás