promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
16-szor nősült a dzsessz csillaga, akit Hruscsov élőben hallgatott
Borítókép:  Benn Goodman a dzsesszen belül a klarinét királya lett (wmky.org)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bartók Béla neki is írt darabot, forradalmasította a dzsesszt, a hidegháború nagykövete lett. Mindez nem más, mint a 110 éve született és 33 éve elhunyt Benny Goodman, a szving királya, akinek klarinétjátéka páratlan hatást gyakorolt egy magyar művészre. 

Hála a Bartók Rádió felkészült műsorvezetőjének, Némethy Attilának, hogy felhívta a figyelmünket egy nem akármilyen pályafutásra és magánéletre. Mindez pedig nem másé, mint Benny Goodmané, aki 110 éve, 1909. május 30-án született Chicagóban és 33 éve, 1986. június 13-án halt meg New Yorkban, 77 évesen. 

Ami közte történt, annak bőven vannak magyar vonatkozásai és zenetörténeti kuróziumai.

A dzsesszben és a klasszikus zenében is maradandót alkotó, a klarinétjével a szving királyává váló Benny Goodman alakjának hiteles felevenítéséhez forduljunk egy magyar klarinétművészhez, Joe Fritzhez. A Fritz Jazz Band még mindig fiatal frontembere Goodman századik születésnapjára írt hosszabb cikket a Fidelóin, ebből idézünk néhány kuriózumot. 

A személyes szál:

„Egész életemet meghatározó hatást tett rám 12 éves koromban. Édesapám hazahozott egy kazettát, amin Fred Astaire énekelt és a Benny Goodman Orchestra kísérte. Amint megszólalt a klarinét hangja, hirtelen ott termett a kor minden eleme, minden hangulata, a báltermek zsúfoltsága és a zenélés öröme, persze a páratlanul csengő klarinéthanggal.

Abban a pillanatban tudtam: jazz-klarinétos akarok lenni. Az lettem.”

Goodman egyénisége: 

„Mániákusan rajongott hangszeréért, egy családi videón látható, hogy

még a reggeliző asztalnál is gyakorolt.

25 éves zenei jubileumán a tortát 25 klarinéttal rakták körbe, melyek tetejébe gyertyákat raktak. Játéka egyszerre volt elegáns, tüzes, kifinomultan briliáns és egyéni. Munkájában és játékában mindig következetes volt. 1986-ban bekövetkezett halálakor egy Brahms-szonátát gyakorolt.”

Zenetörténeti és politikai jelentősége: 

„1938. január 16-án új időszámítás kezdődött a zenetörténelemben: Benny Goodman a Carnegie Hallban elérte, hogy az emberek nem táncolni jöttek, hanem hallgatni a zenét. Megszületett a jazzkoncert fogalma! (...) 1962-ben az amerikai vezetés a hidegháború végét egy igazán prominens nagykövettel kívánta jelezni a Szovjetunió felé:

Benny Goodman moszkvai koncertjén maga Hruscsov is a hallgatóság között ült.”

Sajátos magánélete: 

„Artie Shaw, a korszak másik klarinétosa igazi playboy volt, de nyolc házasságával nem szállhatott versenybe Goodmannel. 16-szor nősült!”

Hatása a magyar zenére: 

„1938-ban felvételt készített a Budapest vonósnégyessel, Mozart klarinétötöséből. Tanácsadói unszolására

felkérte Bartók Bélát, hogy komponáljon számára egy magyaros kamaraművet.

1939-ben rögzítették Bartók Kontrasztok című, háromtételes (verbunkos, pihenő és sebes) darabját, amelyen Goodman klarinéton, maga Bartók zongorán és Szigeti József hegedűn játszott. A swing királya élete végéig dolgozott, 1976-ban Magyarországon is adott koncertet.”

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás