promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Trónok harca: ennyi könny után kegyetlen halál vár mindenkire
Borítókép:  Forrás: IMDB
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Csata helyett túlcsorduló érzelmeket és szívbemarkoló éneklést hozott a Trónok harca legújabb része.

Továbbra sem indult el a halálos gőzhenger, ennyi érzelmet talán még egyetlen Trónok harca epizódba sem sűrítettek, mint a nyolcadik évad második részébe. De a feszültség szinte tapintható, mindenki jól tudja, hogy az idilli barátkozásnak meglesz még a böjtje, hiszen a Mások már Deres kapujánál állnak, a végső csata elkerülhetetlen. Sokat mondó volt azonban, hogy még a pesszimistábbak is arról kérdezték egymást, hogy mi lesz azután? Mi lesz, ha legyőzték az Éjkirályt? Ki ül majd fel a Vastrónra? (Nem is annyira) enyhén spoileres beszámoló következik.

Megoldandó probléma azért a nagy barátkozás közepette is akadt, Deresbe, ősi ellenségeinek várába érkezett ugyanis Jamie Lannister, a Királyölő, akinek kivégzésére a jelenlévők 80 százalékának lenne valós indoka. Ő lökte ki Brandon Starkot a torony ablakából még az első évadban, de ő felelt Daenerys apjának haláláért, és nyakig benne volt Ned Stark bukásában is. A fogadóirodák nem fizettek volna sokat, ha a feje a porba hullik, de láss csodát, Ser Jamie mégis életben maradt, köszönhetően Brienne-nek, aki biztosította a hatalmasságokat, hogy a korábban számos borzasztó dolgot elkövető lovag nemes lelkű, ez pedig elég is volt a megmeneküléséhez. Hiszen Sansa az életét is rábízná Brienne-re, ha ő kezeskedik Jamie-ért, akkor hiába a számtalan trauma, a férfi a többiek oldalán harcolhat a Mások ellen. Akik, mint hamarosan kiderült, néhány órán belül megérkeznek.

Óriásvész Tormund és Beric Dondarrion az Éjkirály seregét megkerülve hamarabb érnek ugyanis Deresbe, és figyelmeztetik az érkező seregről a védőket. A hír érthetően világvége hangulatot teremt az északi erődítményben, mindenki az utolsó éjszakájára készül. Tormund első gondolata a megérkezést követően, alig meglepően, álmai asszonya, Brienne, aki egy mosolynak látszó grimasszal és

„örülök, hogy itt vagy”

megjegyzéssel jutalmazza a szerelmes vadembert. És ha már Brienne: voltaképpen a hatalmas termetű amazon az új rész főszereplője, a hagyományokra fittyet hányva Jamie ugyanis egy italozás közbeni érzelmes pillanatban lovaggá üti őt, így Brienne lesz az első nő, aki ilyen minőségben szolgálhatja a birodalmat. Erről az ünnepi eseményről kapta az epizód a címét: A Hét Birodalom lovagja.

Bormámoros beszélgetések során mintha a közönségtől búcsúznának a szereplők, és sokan közülük biztosan oda is vesznek a közelgő csata során. Ennyi érzelmet nem lehet büntetlenül megúszni. Találgatni persze felesleges, de Ser Davos, Tormund, Brienne, Jamie, a Véreb, Berec, Jorah Mormont, Edd, Podric, Theon és a Szürke Féreg is jelentőségteljesen tűnik fel a képernyőn. És biztosra vehetjük, hogy ebben az összeállításban a harmadik epizód végére már nem állhatnak majd fel. Persze Tyrion, Jon és Daenerys is komoly szerepet kap, de ők egyelőre, mint a jóslat szerint feltételezhetően a „sárkány három feje”, nem halhatnak meg. És persze Sansa, Deres úrnője sem, aki elsőként teszi fel a kérdést: mi lesz, ha vége ennek a csatának? Daenerys ül vele szemben, akinek láthatóan nincs jó válasza erre a kérdésre. Hiszen mi van, ha túlélik? Természetesen ő foglalja el a Vastrónt, de akkor szerelme, Havas Jon hoppon marad. Ami azonban még ennél is fontosabb, mi történik a birodalomból kivált Északkal, amit Sansa nem fog csak úgy tálcán átnyújtani a sárkányok anyjának? Na, erre már tényleg nincs válasz.

Eddig semmi nagy rejtélyt nem lelepleztem le, aki az epizód egyetlen valamirevaló meglepetését a saját szemével szeretné látni, ne olvasson tovább.

Eleinte arról szóltak a hírek, hogy a nyolcadik évadban nyoma sem lesz szexnek, aztán az első rész rácáfolt a pletykákra, Bran ugyanis egyszerre több kéjhölgyet igyekezett épp magáévá tenni, amikor a királynő kegyetlen feladatot bízott rá, az orgia félbeszakadt ugyan, de így is eleget mutattak ahhoz, hogy hűek maradjanak a hagyományokhoz. A második részben egy jóval visszafogottabb és érzelmesebb együttlétet láthatunk, azt is elég diszkréten kezelve, a párosítás azonban így a legérdekesebb liezonná avatja a jelenetet. Gendry-t ugyanis nem más, mint Arya Stark csábítja el, aki a halála előtt még el akarja veszíteni a szüzességét. Az első évadban vadóc kislányként megismert Arya időközben kőkemény harcossá érett, ám vonzalmairól eddig szinte semmi sem derült ki (bár az előző részben volt már jele a szexuális feszültségnek).

A rész fináléjában aztán sor került egy egészen másmilyen vallomásra: Jon, miután egy egész epizódon keresztül kerülte a tekintetét, végül csak elárulta Daenerysnek az igazat a származásáról, vagyis, hogy ő nem Havas Jon, hanem Aegon Targaryen, a Vastrón jogos örököse. A nő nehezen fogadta a hírt, eleinte el sem hitte, és csak Bran és Sam kitalációjának vélte azt, ami sok jót nem jelent kettejük kapcsolatára nézve. Mielőtt azonban bármilyen konklúziót kaphattunk volna, felharsantak a kürtök, jelezvén, megérkezett az ellenség.

Annyi könny gyűlt össze a szemekben, hogy abból több tucat romantikus komédiát lehetne forgatni, a legtörékenyebb pillanat mégis az volt, amikor Podrick rágyújtott egy szívbemarkoló dalra. Mivel Martin és az HBO mindenhol jeleket, jóslatokat rejt el, amelyek epizódokkal, évadokkal később válnak csak valóra, akár Podrick énekét is érthetjük ilyen jelnek. Hiszen a halott királyok termeiben szellemekkel táncoló lányról szóló dal remekül illeszkedik az eseményekhez. Annál is inkább, mert a szöveg mélyebb jelentéssel bír, és a Targaryen-ház múltját felidézve, akár Daenery és Jon, és az ő sorsukban a Hét Királyság jövőjét is előre jelezheti. Ki tudja, talán tényleg ez lesz a csata végkimenetele?

Végszóra, az utolsó jelentre befutnak a Mások is, de egyelőre még csak a távolból nézik Deres fényeit. Az Éjkirály azonban látványosan távol marad, ami nem is annyira meglepő, ha arra gondolunk, hogy Bran korábban elárulta, a sötét úr érte jön el, összecsapásuk elkerülhetetlen. Mivel azonban Bran Jamie-nek azt is mondta, hogy ő (mármint Bran Stark) már nem önmaga, újra olajat öntve a rajongók elméletének tüzére, mely szerint Bran maga az Éjkirály. Akárhogy is van, jövő hétfő hajnalban végre kiderülhet, ki kicsoda, és kivel van. Addig is dúdoljuk Pondrick hátborzongató dalát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás