promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„Megkorbácsoltak, keresztre feszítettek, villám csapott belém”
Borítókép:  Jim Caviezel elvégzi a kezdődobást a Seattle Mariners–Detroit Tigers-meccsen (AFP/Otto Greule JR)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

„Azután keresztre feszítették, a ruháit pedig elosztották, sorsot vetve rájuk, hogy ki mit kapjon. Három óra volt, amikor keresztre feszítették.” (Márk evangéliuma)

Csak nemrég, az Aleteia által lett igazán ismert az a videó, ami egy évvel ezelőtt készült Jim Caviezelről. Akkor éppen frissen bemutatott, Pál, Krisztus apostola című filmjét promotálta, amelyben Lukács evangélistát játssza. Így látogatott el a Focus katolikus ifjúsági szervezet vezetői találkozójára Chicagóba, ahol ő volt a meglepetésvendég a Magyar Kurír alapján.

A Passióban Krisztus szerepét játszó Caviezel a nagy lelkesedés láttán

egy idő után szelíden jelezte a fiataloknak, hogy most már „pszt!”

– és a teremben olyan csend lett, hogy egy légy zúgását is hallani lehetett volna. Majd belekezdett: 

„A Saul név annyit tesz: a nagy, a kiváló. A Pál (angolul Paul) név azt jelenti: a kicsi. Amíg készült ez a film, megtanultam, hogy egy apró betű megváltoztatásával naggyá válhatunk Isten szemében. Ám kicsivé kell válnunk, ha nagyok akarunk lenni. Ez a szentek útja, és így lett Saulból Szent Pál.”

A Passió forgatását is felidézte:

„Amikor a kereszten függtem, megértettem, hogy Krisztus szenvedésében van a megváltásunk.

Ne felejtsétek el, nem nagyobb a szolga az uránál. Mindannyiunknak vinnünk kell a magunk keresztjét. Ára van a hitünknek, a szabadságunknak. Valóságosan megkorbácsoltak, éreztem az ütéseket, keresztre feszítettek, villám csapott belém, nyitott szívműtétet hajtottak végre rajtam öt és fél hónap hipotermia (vagyis kóros lehűlés) után.”

Amikor valaki rossz irányba mozdította el a keresztet, kificamította a vállát – ez a képsor benne is maradt a filmben. Hozzáfűzte, hogy ha stúdióban forgattak volna, soha nem jött volna létre ilyen autentikus alakítás…

„A szenvedés hozta létre az alakításomat, mint ahogy az életünket is. (...)

Számtalan fájdalom és szenvedés előzte meg a feltámadást, és a ti utatok is hasonló lesz. Úgyhogy öleljétek át a kereszteteket, és siessetek a célotok felé. Azt szeretném, hogy menjetek ki ebbe a pogány világba, és ne szégyelljétek,

valljátok meg hiteteket az emberek előtt.

A világnak büszke harcosokra van szüksége, akiket lelkesít a hitük. Olyan harcosokra, mint Szent Pál és Szent Lukács, akik kockára tették a nevüket és a jó hírüket, miközben elvitték a hitüket, Jézus iránti szeretetüket a világba.”

Mint a magyar portál utal rá, Jim Caviezel leszögezte: a szabadság, hogy azt tedd, amit akarsz, nem ugyanaz, mint a szabadság, hogy azt tedd, amit tenned kell. Maximilian Kolbe híres mondatát idézte, mely szerint

„a közöny a 20. század legnagyobb bűne”, és hozzátette: „Hát, testvéreim, a 21. századé is.”

Idézte a híres csata előtti beszédet Mel Gibson 1995-ös, A rettenthetetlen (Braveheart) című filmjéből, mikor is a főhős, a 13. századi skót felkelő, William Wallace azzal tüzeli fel katonáit, hogy a szabadságról beszél nekik, és arról, mire kell képesnek lennie az embernek a szabadságért. Majd félretéve az előre megírt beszédét meggyőződéssel közölte:

„Mindenki meghal. De nem minden ember él igazán. Te, te és te!

Mindannyiunknak harcolnunk kell a valódi szabadságért, és élnünk kell, barátaim.

Élnünk kell, Isten kegyelméből! Ha a Szentlélek a pajzsotok, és Krisztus a kardotok, csatlakozhattok Szent Mihályhoz és a többi angyalhoz, és visszaküldhetitek Lucifert és csatlósait egyenesen a pokolba, ahova valók!”

Előadása során a Monte Cristo grófja című filmjéből is idézett. Az eddigi talán legjobb feldolgozás során Edmond Dantesnek (Jim Caviezel) így szól If várának mélyén a regény és a film legtisztább alakja, a már haldolkó Faria abbé:

„Az utolsó lecke. Ne kövesd el azt a bűnt, amelyért megbűnhődtél.”

„Nem hiszek Istenben" – mondta Dantes, de Faria így felelt:

„Nem számít. Ő hisz Benned.” 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás