promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Napfénnyel festeni az igazán menő dolog
Borítókép:  skyway-es.com
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hallottunk már rengeteg különös és extrém művészetről, amit még felsorolni is hosszú időbe tellene, azonban van egy, amiről eddig talán te sem tudtál. Ez pedig napfénnyel történő festés, a heliográfia.

Hogy pontosabban körbeírjam, ez a nap fény-és hőenergiáját felhasználó, égetéssel történő rajzolás, amihez nincs másra szüksége a művésznek, csak egy fából készült táblára, néhány nagyobb üveglencsére, és természetesen némi napsütésre.
 

Forrás: 303 Magazine


Michael Papadakis e stílus megteremtője és eddig talán egyetlen művésze. Saját szavaival élve, alkotóként a világ legnagyobb ecsetét használja: a napot. Művészi értelembe véve ő ezt ”heliográfiának” nevezte el, amihez Papadakis többféle üvegtáblát és fényvisszaverő elemet használ, hogy a napsugárzás erejével beleégesse alkotásait egy fatábla felületére.

Papadakist 2012-ben sajátította el ezt az egyedülálló művészeti formát, miközben bejárta a világot Dél-Koreától Görögországig, és utazásai során rájött, hogy a napfény használata a legegyszerűbb módja annak, hogy művészként bármerre alkothasson, amerre éppen jár a világban.
 

Forrás: ellines.com


A héliográfia a szó szoros értelmében a nap nyelvét jelenti, és Papadakis úgy tartja, hogy az ő művészi képességével képes történeketeket megrajzolni a nap által.

”Én egyszerűen csak felfogom és irányítom a nap erejét, hogy annak segítségével alkossak”.

Papadakis általában hajnalhasadtával kezdi meg munkáját, hogy a nap teljes egészében kihasználhassa a nap fényerejét. Előtte azonban még kiválasztja a megfelelő témát, illetve a helyszínt, és grafittal vázlatot készít egy fából készült vászonra, végül az első napsugarak megjelenésével neki is lát a munkának.

Bár a nap energiáját egész évben, hajnaltól alkonyatig használhatja, úgy véli, hogy fényereje akkor legoptimálisabb, mikor az égitest alacsonyan jár, ezért leginkább télen szeret dolgozni, mert ilyenkor a hőmérséklet mérsékeltebb és folyamatosan alacsony a napállás.
 

Forrás: ripleys.com


Számos lencsét és tükröt használ a fény szabályozására. Van köztük olyan eszköz, ami annyira koncentrálja a napfény energiáját, hogy csak 5 méteres távolságból tudja biztonságosan használni. Mivel az alkotás könnyedén meggyulladhat, így Papadakis vízpermetezőt is visz magával rendszeresen, melyet gyakran be is kell vetnie.

Ami még fontos a munkájához, az egy erősen árnyékolt napszemüveg vagy hegesztő szemüveg viselete, mert a koncentrált fény olyan intenzív, hogy annak visszaverődése is káros a szemre hosszabb távon.
 


Mára már rengeteg csodálója akad, és világszerte folyamatosan nő a rajongótábora, bár még így sem terjedt el annyira, hogy sokan találkoztak volna a művészetnek eme formájával. Pedig érdemes vetni rá néhány pillantást, mert valóban lenyűgöző alkotások kerülnek ki a művész keze alól.

Munkásságát követni lehet az Instagram és a Twitter oldalán egyaránt. És ki tudja, hátha valakinek kedve támad, hogy kipróbálja magát a képzőművészetnek ebben a stílusában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás