promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
7 nap: mindenféle szépítés nélkül mutatják be az iskolai zaklatást
Borítókép:  Youtube
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Már a címválasztással sikerült kimozdítaniuk az embereket a komfortzónájukból – vagy éppen a közömbösségükből, szürke hétköznapjaikból – a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) című film alkotóinak, és természetesen nem azért, mert van benne egy (remélem, kevés embert érdeklő) vesszőhiba. A film már a szeptemberi bemutatója előtt fél évvel sikereket aratott a legnépszerűbb magyar oldalakon, az előzetese ugyanis szintén különleges lett. A Berlin Video Music Awards-gálán, a legjobb animáció kategóriájának díjára jelölték, amelyhez a képek mellett alighanem Fran Palermo zenéje is hozzájárult.

További nem hétköznapi tény, hogy tinithrillerként vonul be szeptember 13-ai bemutatója óta a kulturális köztudatba, abból is ráadásul az első magyarként, Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjeként. És ha már szó volt a címről és a rendezőről, olvassuk el, mit mond ő maga a címválasztásról.
A cím egy megtörtént esetből ered, a »Remélem legközelebb sikerül meghalnod« a valódi komment szabad fordítása. (’Sorry to hear you tried to kill urself... next time finish it :) ) A történet az, hogy volt egy lány, akit társai piszkáltak, majd eljutott az öngyilkossági kísérletig, aztán egy másik lány beírta neki az említett megjegyzést, és ennek hatására az áldozat ismét öngyilkos lett
– magyarázta a rendező a prae.hu-nak adott nagyinterjúban.

Kell-e ezután bármit mondani arról, hogy miért olyan aktuális és lényeges a téma? A fontosságához méltó lett a film is, a figyelemfelkeltő előzetesek után nem okozott csalódást.
A zaklatás – iskolai, online – népjelenség lett, a következménye népbetegség. A megszégyenítést, megalázást pedig talán mindannyian átéltük gyerekként, diákként, tinédzserként (és még bőven utána is), a lelkünk sok kárt szenvedett. A gyógyulás hosszadalmas, de alighanem még betegebbek azok, akik a túloldalon állnak, vagyis megszégyenítenek, zaklatnak. (Legyen ez az egyik vigaszunk, lásd: Az ötödik pecsét.)

Néhány mondat még a rendezőtől, akinek egy beteges világban egészségesek a gondolatai:
  • „Interjúkat készítettem tinédzserekkel, és kiderült, hogy minden második tininek van valami online zaklatással kapcsolatos története.”
  • „Az áldozat lányt viszont bizonyos szempontból lealacsonyították, nem tekintették egyenrangú félnek, sőt embernek. Pont úgy, mint amikor valakik hajléktalant vernek: kinézete, társadalmi státusza miatt azt hiszik az elkövetők, mindent meg lehet tenni az áldozattal.”
  • „Azokat a sérüléseket, amiket a főhős Eszter szenvedett el, amiket párja, Beni szenvedett el, és természetesen amiket az antagonista Péter szenvedett el, nem lehet az ilyen típusú hivatalos, büntetésen alapuló eljárásokkal begyógyítani.”
  • „Nekem a célom az, hogy úgy álljon fel a néző, hogy azt érezze, neki van teendője, nem oldják meg helyette a problémát.”
  • „A Pétert játszó Vajda Kristóf egy speciális eset abból a szempontból, hogy a társaságból egyedül neki volt csak egyszerű, fapados telefonja. Meglátásom szerint Kristóf szülei ügyeltek arra, hogy még távol tartsák őt ettől az egész mai őrülettől.”
Itt el is jutottunk a társadalmi felelősségig, a szülői felelősségig, amelyek közül legalább az egyik mindenkit érint (de inkább mindkettő). A gyógyulás útjára vezető feldolgozás pedig folytatódik, ha a szeptember a tinithrilleré volt, az október talán egy színdarabé lesz, hasonló témakörben, bár egyelőre jóval kisebb körben. Igaz, Budapest legnagyobb lélekszámú kerületében, a 11-ikben, azon belül a B32 Galéria és Kultúrtérben. Scherer Péter rendező a 7 nap című ifjúsági regényt dolgozza fel, Eve Ainsworth brit írónő alkotását.

Miről is van itt szó? Kez szép és népszerű, más kérdés, hogy szeret uralkodni másokon, ehhez a kövér és ügyetlen Jess remek alany. Ez a kiindulási alap, Jess azonban nem marad egyedül. 
Jess-szel együtt utáljuk azt a felfuvalkodott, kegyetlenül, végletesen megalázó osztálytársát, Kezt, aki – mit sem sejtve Jess hányattatott családi hátteréről – minden nappal nagyobbat rúg, fájdalmasabbat harap. A következő fejezettel azonban mégis árnyalódik minden. Észrevétlenül mocorog a bűntudat, mert valójában a dacos és fanyar Kez felett sem törhetünk pálcát, hiszen nap mint nap szenvedi el a családon belüli erőszak elviselhetetlenségét.
– írja a prae.hu.
Eve Ainsworth tűpontosan írja le az iskolai zaklatás folyamatát, váltogatva a támadó és az áldozat nézőpontját. A 7 nap minden szépítés nélkül, de együttérzéssel és mély emberismerettel tárja föl mindkét főszereplő érzéseit és indítékait
– olvassuk a Libri ajánlójában.

És hasonlókat olvashattunk a kerületi újságban a 7 nap című előadással kapcsolatban is, már az október 9-ei bemutató előtt. Kez mifelénk Petra, Jezz pedig Emma. A 7 nap a hírek szerint rendhagyó irodalomóra, amely iskolai előadásként is tovább él majd, a diákok nyelvén, hozzájuk közel álló humorral akar valamit elmondani nekik – és mindenkinek. Nem hátrány, hogy szakértőként bevették az előadásba dr. Lénárd Kata pszichológust, az interaktivitás jegyében a tervek szerint tovább segít a feldolgozásban Szivák-Tóth Viktor drámapedagógus, az előadásokat követő foglalkozások során.

A téma egyelőre egyre aktuálisabb: ideje volt már elindulni a megoldás útján, társadalmi szinten.   

(Arday Attila)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás