promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
[[video]]Marilyn Monroe eddig elveszettnek hitt meztelen jelenete került elő. A 45 másodperc John Huston 1961-es Kallódó emberek (The Misfits) című filmjéből való. Igaz, hogy végül nem került be az alkotásba, mivel a rendező úgy vélte: nem lenne szerencsés a nyílt színi meztelenkedés. Eddig mindenki úgy tudta, hogy a kivágott felvétel megsemmisült: a napokban azonban kiderült, Frank Taylor producer gondosan megőrizte a filmtekercset.

Minderről a fia, Curtice Taylor beszélt egy interjúban. Elárulta, hogy a meztelenkedés mindvégig az apja tulajdonában volt, az ő 1999-ben bekövetkezett halála után pedig a fiú rejtette el a tekercset egy széfben.

Az inkriminált részlet egy Clark Gable-lel közös szerelmes jelenet, amelyben Marilyn Monroe ledobja a ruháit és csaknem egy percig meztelenül látható. A színésznő későbbi férje, Arthur Miller írta forgatókönyvben még szó sem volt meztelenségről, erről állítólag Monroe döntött, a jelenet az ő javaslatára készült el. John Huston azonban később mégsem használta fel, mert úgy gondolta, hogy semmit sem tesz hozzá a filmhez.

Frank Taylor azonban úgy vélte, a jelenet igazi kuriózum, így megőrizte a kivágott 45 másodpercet.

Ez volt, pontosabban lett volna az első meztelen jelenet az amerikai hangosfilm-készítés történetében. Feltehetőleg ez is közrejátszott Huston döntésében: nem akart ilyen – akkoriban igen kétesnek tűnő – dicsőséget.

Az amerikai cenzori hivatal kínosan ügyelt rá, hogy száműzze a filmekből a meztelenséget. Igaz, erre csak a híres Hays-szabálykódex bevezetése, 1934 után került sor, azt megelőzően számos filmben tűntek fel meztelen szereplők – a korabeéi felfogáshoz híven jellemzően nők. Miután azonban az Extázis című csehszlovák-osztrák filmben Hedy Lamarr meztelen jelenete komoly botrányt okozott világszerte, az amerikai cenzorok jobbnak látták lépni az ügyben, és bevezették a Will H. Haysről, a filmgyártók és forgalmazók szövetsége akkori elnökéről elnevezett, súlyos korlátozásokat tartalmazó szabályrendszert, amely egészen 1968-ig érvényben maradt.

Hogy Marilyn Monroe nem kis részben a Hays-kódex miatt kivágott jelenetének mi lesz a sorsa, arról Curtice Taylor nem beszélt az interjúban, így nem tudni, hogy közkinccsé teszik-e.

(fib)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás