promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Womex – Átadták az idei díjakat a Müpában
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A budapesti Womex, a közép-kelet-európai térség első világzenei expója a sokszínűség jegyében zajlott, a koncertek többsége telt házzal ment, köszönet a szervező Hangvetőnek a remek munkáért - mondta Frank Klaffs, a Womex tulajdonosaként működő Piranha Arts ügyvezető igazgatója a rendezvényen. Kiemelte, hogy a Womexen, amely egyszerre fesztivál, szakmai vásár és konferencia, jelen voltak India, Kuba, Dél-Korea, Kína és Japán képviselői is.

A Womex-díjat, az ősi anyaistenséget ábrázoló szobrocskát életművéért Cheikh Lo szenegáli zenész kapta, aki zenekarával este koncertet ad a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. "Afrika a jvő kontinense" - mondta a díjátadón a 60 éves művész, aki köszönetet mondott eddigi kiadóinak, producereinek, köztük Youssou N'Dournak. Az elismerést szüleinek, családjának, Szenegálnak és egész Afrikának ajánlotta.

"Egész Afrikáért énekelek, az identitásom abból a kultúrából táplálkozik, amely a kontinens közösségét és a népek egységét jelenti" - mondta Cheikh Lo az MTI-nek korábban adott interjúban. Az énekes, ütőhangszeres, gitáros egyszerre sajátosan szenegáli és nemzetközi, stílusa a hazájában népszerű mbalax műfajban gyökerezik, de izgalmas kitérőket tesz a latin-amerikai, a Karib-szigeteki és az észak-amerikai zene világába.

Cheikh Lo eddig öt önálló stúdióalbumot készített, legfrissebb munkája az idén megjelent Balbalou, amely vezeti a World Music Charts Europe legfrissebb rádiós listáját. A szenegáli zenész a Womex-életműdíjat (ezt kapta meg 2008-ban a Muzsikás együttes is) a zenei teljesítmény mellett társadalmi és emberi nagyságával, példamutatásával, az elesettek melletti kiállásával is kiérdemelte.

womex2
A szakmai kiválóság kategóriában Irán zenei világának egyik legnagyobb hatású képviselője, Ramin Sadighi, a Hermes Records alapítója vehette át a díjat. Sadighi teremtette meg az egyik első törvényes lehetőséget az irániaknak, hogy hozzáférjenek a nyugati zenéhez és a Hermes kiadón keresztül az iráni zenét is megmutatta a világnak. A Hermes kiadványait számos díjjal ismerték el, kaptak jelölést a legjobb világzenei album Grammy-díjára 2006-ban, ez volt a Djivan Gasparyan és Hossein Alizadeh együttműködéséből született lemez, az Endless Vision.

A világzenei kiadók között - a tavalyi sikert megismételve - ismét a német Glitterbeat bizonyult a legjobbnak, a Fonó Budai Zeneház ezen a listán az előkelő 13. helyen végzett. Az WMCE-n, a világzene európai listáján az elmúlt évben négyszáz lemezkiadó művészei szerepeltek 25 ország 45 rádióadóján. A magát punk rock attitűddel jellemző Glitterbeat előadói közül Bassekou Kouyate és Ngoni Ba, Samba Touré és Fofoulah anyagai emelkedtek ki.

A díjátadón a Glitterbeat egyik tulajdonosa, Chris Eckman szóba hozta a menekültválság ügyét és megemlítette, hogy kiadójuk művészei közül ketten is menekülttáborban éltek korábban. Peter Weber, a másik tulajdonos egy "Refugees welcome" (Üdvözöljük a menekülteket) feliratú pólót mutatott fel a színpadon. Weber köszönetet mondott a Womexnek, amiért a zene nem ismer határokat.

A díjátadón bemutatkozott a jövő évi Santiago de Compostela-i Womexet szervező Nordesia Productions is.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás