promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bródy János: 70. születésnapi koncert és új lemez
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
A Kossuth- és Liszt-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemérem Középkeresztjével elismert zeneszerző, szövegíró, előadóművész barátai és tisztelői kérésére lép fel még egyszer az Arénában. Bródy János kétórásra tervezett koncertjén megosztja dalokba foglalt véleményét szerelemről, barátságról, küzdelemről, szabadságról, magánéletről.

Szólópályafutása az Illés együttes története (1964-1973) után, a Fonográf együttes (1974-1984) időszaka alatt a hetvenes évek végén kezdődött a Várszínházban és az Egyetemi Színpadon. Olyan dalokat írt és adott elő, amelyek személyes hangulata, érzelmi elkötelezettsége vagy ironikus intellektualizmusa szinte megkövetelte, hogy szerzőjük maga álljon velük közönség elé.

Azóta hat önálló stúdióalbumot készített. Az aktualitásukat ma sem vesztett dalok bizonyítják, hogy szerénynek mondott előadói képességeivel is hitelesen és mindenki által érthetően fogalmazza meg nemzedékének álmait és csalódásait. A könnyűzene gyorsan forgó színpadán Bródy János megmaradt örök tininek (beceneve is ez: Tini).

tini
Legutóbbi, Az Illés szekerén című albuma 2011-ben jelent meg, a szakma szavazatai alapján az év hazai klasszikus pop-rock albuma lett és Fonogram-díjat kapott. Az MTI kérdésére a gitáros-énekes akkor elmondta, hogy előadóként már nincsenek különösebb tervei - ahogy egy dalszövegében fogalmaz, "rezignált nyugger" lett -, dalszerzőként azonban továbbra is aktív akar maradni, és ha Koncz Zsuzsa, Halász Judit vagy mások vele akarnak dolgozni, ez örömmel fogja eltölteni.
 
A korábbi interjúban elmondta azt is, hogy csak olyan előadónak tud szöveget írni, akit jól ismer, és mielőtt megteszi, sokat beszélget velük. "Kíváncsi vagyok arra, mit gondolnak egy-egy dologról, mit akarnak elmondani, kifejezni. Aztán lehet, hogy nem pont ezt fogom leírni, de igyekszem belebújni a bőrükbe, és úgy fogalmazni, hogy ők azt a saját személyiségükkel hitelesen képviselhessék. Ez ugyanígy működik a gyereklemezek esetében is. Nagyon szeretem a szövegírói munkát, mert legfeljebb egy sürgető dolog van benne, a határidő, egyébként nyugodtan dolgozhatok a magam sokat meditáló módján".

2016. április 5-én esedékes 70. születésnapja alkalmából megjelenik a Ráadás, Bródy János legújabb stúdiófelvételeinek albuma, melyen néhány régebbi dal újraértelmezése mellett új szerzemények is szerepelni fognak. A Ráadás az eddigi Bródy-albumokkal együtt vinyl lemezen is megjelenik Bródy 70 címmel, korlátozott példányszámban, díszdobozban is kapható lesz. A gyűjtemény a koncert napján kerül forgalomba.

Bródy János szövegíróként mintegy félezer dalt jegyez, számos sikeres színpadi mű (köztük a Kőműves Kelemen, az István, a király, a Veled, Uram és a Doktor Herz) társszerzője.
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás