promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jó hír: a Föld képes stabilizálni a klímáját! Rossz hír: nélkülünk
Borítókép:  Profimedia (Képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pár százezer év, és minden rendbe jön.

Néhány évtizeddel ezelőtt még szó sem esett a klímaváltozásról és globális felmelegedésről, most pedig azzal riogatnak minket a szakemberek, hogy annyira tönkretettük a bolygónkat, hogy az lassan élhetetlenné válik a fajunk számára.

Most egy friss tanulmány arra mutat rá, hogy a Föld igenis képes stabilizálni a klímáját, némi szépséghiba azonban a dologban, hogy ez már az emberiségen aligha fog segíteni. A bolygó hőmérsékletszabályzása működik, de legalább 100 ezer év szükséges ahhoz, hogy kiheverje a mostani megpróbáltatásokat.

Így volt ez már a múltban is, a jégkorszakokat vagy a gigantikus vulkánkitöréseket követően a kék planéta mindig rendbe jött, csak időt kellett neki adni rá. A Föld így képes már 3,7 milliárd éve fenntartani az életet, vagyis folyton igyekszik ideális feltételeket teremteni a rajta lévő élőlényeknek.

A kutatók 66 millió évre visszamenőleg elemezték a kinyerhető adatokat, és ekkor szereztek bizonyítékot arra, hogy a kisebb-nagyobb kilengéseket mindig visszarendeződés, normalizálódás követi.

„Adott egy bolygó, amelynek a klímája számtalanszor megváltozott a drámai külső tényezők hatására. Miért úszta ezt meg mindig a rajta lévő élet?”

– tették fel a kérdést a neves Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói. Most arra jutottak, hogy a kőzetalkotó szilikátok segítik a helyreállítást. Miközben megindul a mállásuk, a kémiai reakciók óriási mennyiségű szén-dioxidot vonnak ki a légkörből, ezáltal pedig csökkentik az üvegházhatást.

Ha most a Föld klímája az ember miatt (is) elromlik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy legkésőbb 300–400 ezer év múlva végbemegy a helyreállítódás. Természetesen már nélkülünk, hiszen a fajunk aligha lesz képes ennyi időt kibírni mostoha körülmények között.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás