Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Eltűnik az egyik óceán, elképesztő változások lesznek a Földön – figyelmeztetnek szakértők

Eltűnik az egyik óceán, elképesztő változások lesznek a Földön – figyelmeztetnek szakértők

Tech & Tudomány

Eltűnik az egyik óceán, elképesztő változások lesznek a Földön – figyelmeztetnek szakértők

Tech & Tudomány

Baranyecz János 12:52

Évente három centivel zsugorodik az egyik óceán, ennek pedig súlyos következményei lesznek.

Azzal valószínűleg mindenki tisztában van, hogy a Föld jelenlegi kinézete, a rajta lévő kontinensek és víztömegek mérete, elhelyezkedése hosszú-hosszú idő alatt lett ilyen, miután a Pangea nevezetű szuperkontinens nagyjából 180 millió évvel ezelőtt elkezdett szétválni. A lemezek mozgása sosem szűnik meg teljesen, általában ezért vannak a földrengések is – vagyis a változás gyakorlatilag folyamatos.

És mivel a változás folyamatos, így számíthatunk arra, hogy a Föld a későbbiekben teljesen máshogy fog kinézni. Ezt az ausztrál Curtin Egyetem, illetve a kínai Pekingi Egyetem szakértői is megerősítették, ugyanis akármennyire is félelmetesen hangzik, szinte teljesen biztos, hogy 200-300 millió év múlva már nem fog létezni a Csendes-óceán – és ez nem minden, ugyanis több kontinensre is érdekes sors vár.

A kutatók szerint a Csendes-óceán évente nagyjából 3 centit zsugorodik, és közben ugyanennyivel kerül közelebb egymáshoz Eurázsia és Amerika is. Ez minden bizonnyal azt jelenti, hogy a fent említett 200-300 millió év múlva Amerika és Ázsia „össze fog ütközni”, és ennek köszönhetően létrejön egy újabb szuperkontinens, aminek már most tudják a nevét a szakemberek: Amázsia.

Állítólag körülbelül 600 millió évenként ismétlődik meg az úgynevezett szuperkontinens ciklus, a következő ilyen egység pedig a Föld északi részén fog elhelyezkedni. Elvileg délen megmarad az Antarktisz, és ugyan a Csendes-óceán el fog tűnni, de más óceánok keletkezhetnek majd – szóval komoly változások lesznek.

Itt lehet megnézni egy animált illusztrációt, ami megmutatja, hogyan is fog alakulni a Föld kinézete a következő 200-300 millió évben:

Borítókép: Illusztráció / Profimedia