promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döbbenetes dolog derült ki a magyarok eredetéről, 3000 éves rejtélyes és titokzatos európai nép áll a háttérben? Íme az elmélet, amelyet nagyon komoly támadások értek
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Van egy nagyon érdekes elmélet, amely időről-időre előjön, és sokan rácsodálkoznak az állításokra, még ha komoly bizonyítékok nem is állnak rendelkezésünkre.

A magyarok származásával kapcsolatban számtalan elmélet látott már napvilág az elmúlt évszázadok alatt, de nincs ez máshogy más népek történelmében is, hiszen a történelem folyamán sokszor ment azért a harc, hogy ki az ősibb nép, ki volt hamarabb az adott területen. A nagy elmélkedés közepette pedig néha egészen elképesztő elméletek látnak napivilágot, ilyen például a magyar-sumer rokonságot bizonyító állítások, hogy már a szíriuszi magyar eredetmítoszokat ne is említsük.

Ám az elmúlt évtizedekben talán az egyik legmerészebb állítás Olaszországból érkezett, méghozzá egy híres nyelvészprofesszor tollából. Mario Alinei nem kisebbet állított, minthogy Európa egyik legtitokzatosabb és legrejtélyesebb népe, a három évezreddel korábban a mai Olaszország területén élő etruszkok igazából nem is tűntek el a történelem forgószínpadáról, hanem részben a Kárpát-medencében élnek, a mai Magyarország területén. Sőt, az elméletek szerint a tengeri népek vándorlása során mentek tovább a későbbi Itáliábam tehát részben itt éltek korábban a Kárpát-medencében. Az etruszkok nyelve pedig a finnugor nyelvcsaládba tartozik.

Az elmélet könyvbeli publikálásakor nagyon sok fórumot megjárt a kérdés, az MTI is írt közleményt róla 17 évvel ezelőtt, sőt, még a Múlt-Kor nevű történelmi ismeretterjesztő oldalon is jelent meg róla közlemény.

Mario Alinei filmet is forgatott, hogy bemutassa elméletét, ennek az lett a címe, hogy Magyarok Etruriában. Természetesen az etruszk és a magyar nép rokonságát hangoztató elmélet tudományos körökben nem aratott osztatlan sikert. A professzor, aki számos híres európai egyetemen is tanított nyelvészeti emlékekkel kezdte az összehasonlításait, amelynek a végeredménye egy több mint 500 oldalas könyv lett. Az etruszkok nyelvének eredete amúg azért is kétséges, mivel nagyon kevés nyelvi anyag maradt fent tőlük, így nagyon kevés a bizonyíték is az elméletre.

Amúgy nem újkeletű állításokról van szó, hiszen már a 20. század elején sok magyar professzor is foglalkozott a magyar-etruszk rokonság kérdésével, szóval időnként előjön. Részben az etruszkok nagyon rejtélyes kiléte, részben pedig a magyar rovásírás és az etruszk írás közötti hasonlóság adja folyton a táptalaját az efféle gondolatoknak, amelyek még akkor is nagyon érdekesen hathatnak, ha nem is lehet sosem bizonyítani a két nép rokonságát. Az elméletet amúgy komoly etruszk szakértők is elvetették.

Mario Alieni például ebben a videóban IDE kattinva is beszél az elméletéről.

(Forrás: Múlt-Kor, Wikipedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás