promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kolumbusz végképp elbukott, egy angol aranypénz gazdája hét évtizeddel korábban eljutott Amerikába
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Feltehetőleg mégsem a nagy utazó fedezte fel az új kontinenst.

Az amerikai kontinens felfedezését Kolumbusz Kristóf nevéhez szoktuk kötni, aki 1492-ben hajózott el először az Újvilágba. Utána még háromszor eljutott oda, ám mindvégig azt hitte, hogy India partjaira vetődött.

Ma már jól tudjuk, hogy előtte – mások mellett – a vikingek és a kínaiak is jártak Amerikában, most viszont úgy tűnik, hogy egy újonnan felfedezett lelet ismét csavar egyet a már eddig is elég kacifántos történeten.

Kanadában, Új-Fundlandon bukkantak rá egy olyan középkori arany pénzérmére, amely a kutatók szerint képes lehet átírni a történelemkönyveket. Ezt a frázist már százszor elpufogtatták, most viszont úgy tűnik, hogy tényleg joggal hivatkoznak erre.

Az érme ugyanis Európában készült, mégpedig Londonban verték 1422 és 1427 között, vagyis hét évtizeddel hamarabb juthatott el Amerikába, mint Kolumbusz. A ma nagyjából 81 dollárt érő aranyat Edward Hynes helyi amatőr történész találta, és persze a 30–32 ezer forintos valós értéke mellett sokkal fontosabb a mögötte álló történelmi háttér.

Fotó: Profimedia

Mivel a szóban forgó középkori pénzt 1470 után már biztosan nem verték, így elképzelni nem tudjuk, hogyan köthetett ki az addig ismeretlen kontinensen. A jelenlegi hivatalos álláspont szerint Új-Fundlandot 1497-ben fedezte fel az itáliai John Cabot. Persze előfordulhat, hogy az ő zsebében jutott el az érme Amerikába, de 70 éves pénzeket aligha hord magánál bárki is.

Izgalmas az is, hogy az aranyat VI. Henrik angol király idején verték, márpedig akkoriban a ködös Albionból nem sok utazót ismerünk, aki nyugat (vagyis Amerika) felé vette volna az irányt. A bristoliak híres kereskedők voltak, így lehet, hogy ők vetődtek el a messzi vidékre, ahol valamilyen áruért cserébe hagyhatták ott az arany pénzérmét.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás