promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gigantikus robbanás történt az űrben, a NASA először kapta lencsevégre a történelmi pillanatot
Borítókép:  Illusztráció / Pixabay
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nem mindennapi eseményről, és a róla készült felvételekről a NASA weboldala számolt be.

Ez a legelső alkalom, hogy egy 11 milliárd évvel ezelőtti szupernóva megsemmisülését megpillanthatjuk egy galaxishalmaz mögött. A NASA meghökkentő képsorait az Origo szúrta ki, a fotókat pedig természetesen a Hubble Űrteleszkóp készítette. 

Az alábbi felvételek a legelsők, amelyek az univerzumunk ennyire korai szakaszából származnak csillagrobbanás közben. Bődületes belegondolni, de a jelenleg 13,8 milliárd éves univerzum ekkor még csak ötöde ennyi idős volt. A tudósok számára forradalmi jelentőségűnek bizonyulhatnak a képsorok, hiszen a segítségükkel pontosabban megismerhetjük a galaxisunk kezdeti történelmét, illetve a csillagrobbanások mivoltát is. 

Meglehetősen ritka, hogy ilyen korai stádiumban kapunk lencsevégre egy szupernóvát, hiszen ez a szakasz nagyon rövid. Csupán pár óráig, vagy néhány napig tart, így könnyedén észrevétlen maradhat. Az alábbi képek segítségével lehetőségünk nyílt valamennyi szemszögből megvizsgálni a csillagot"

- nyilatkozta a NASA hivatalos oldalán Wenlei Chen, a Minnesotai Egyetem Fizikai és Csillagászati Karának a kutatója.

Ez volt egyébként a legelső alkalom, hogy az űrkutatók egy haldokló csillag méreteit vizsgálhatták. A szupernóva haldoklásának egyes pillanataiból származó fény különböző távolságokat tett meg a lencsén keresztül, így ki tudták számítani a tudósok a pontos méretét. A Hubble felvételei alapján az alábbi képeken látható szupernóva csaknem 500-szor nagyobb volt a napnál. 

„Három különböző színt láthatunk az alábbi képeken. Van egy hatalmas csillag, amelynek a magja összeomlik, amely egy lökéshullámot idéz elő, majd felmelegszik, ezután pedig egy héten át tart a lehűlése"

- tette hozzá a Patrick Kelly, a Minnesotai Egyetem Fizikai és Csillagászati Karának adjunktusa.

A lehengerlő képekről készült videót alább tudod megtekinteni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás